Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η ατυχία να είσαι ιδιοκτήτης γης

Ενας πολύπλοκος μαθηματικός τύπος φέρνει σε τεράστιες επιβαρύνσεις στα οικόεπεδα.Στην περίπτωση που υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου μπορεί ο φόρος να είναι μικρότερος σε αντίθεση με ένα οικόπεδο χωρίς κτίσμα! Για παράδειγμα οικόπεδο σε περιοχή μεσαίας φορολογητέας αξίας επιφάνειας 420 τ.μ. ο φόρος φθάνει στα 294 ευρώ. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης οικόπεδο 420 τ.μ. χωρίς κτίσμα ο φόρος θα ανέλθει το 2014 στα 8.000 ευρώ.

Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται 25 συντελεστές, ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο, αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του, και κυμαίνεται από 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως και 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για μοναδιαία αξία γης άνω των 5.000 ευρώ. Η μοναδιαία αξία του οικοπέδου προκύπτει από τη συνολική αξία του (η οποία καθορίζεται από χαρακτηριστικά του οικοπέδου, τα οποία χρησιμοποιούνται και σήμερα), που διαιρείται με τη συνολική επιφάνεια. Εφόσον στα οικόπεδα βρίσκεται κτίσμα, τότε φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, στο μέρος του οικοπέδου που φορολογείται, ο φόρος μειώνεται κατά 25%. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας σε τετραγωνικά μέτρα επί τον συντελεστή φόρου. Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x Σ.Φ. Πώς προκύπτει η μοναδιαία αξία. Η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο είναι ο λόγος της φορολογητέας αξίας του οικοπέδου προς τη συνολική επιφάνειά του. Η φορολογητέα αξία του οικοπέδου ισούται με το γινόμενο του συντελεστή οικοπέδου επί τη συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου, τον συντελεστή πρόσοψης και την επιφάνεια του οικοπέδου. Για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

α) Ο συντελεστής οικοπέδου (ΣΟικ) και η συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου, καθώς και ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ).

β) Ανάλογα με την πρόσοψη εφαρμόζεται συντελεστής πρόσοψης (Σ.Π.), ως εξής: 1,00 για πρόσοψη σε μία μόνο οδό, 1,08 για προσόψεις σε δύο ή περισσότερες οδούς ή σε οδό και πλατεία, και 0,80, αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε οδό.

Εκτός από τις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και όσοι διαθέτουν αγροτεμάχια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 75 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια σε περιοχή του νομού Καρδίτσας με πρόσοψη σε επαρχιακό δρόμο θα πληρώσει το 2014 φόρο ύψους 185,62 ευρώ. Αλλος ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 9,5 στρεμμάτων με δενδροκαλλιέργεια σε περιοχή του νομού Ημαθίας με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό στο οποίο υπάρχει και κτίσμα εντός (δευτερεύουσα κατοικία 80 τ.μ.) θα πληρώσει το 2014, 313,50 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki