Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ενιαίος Φόρος : Το σενάριο της εβδομάδας

Βελτιώσεις στην κλίμακα φορολόγησης των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών στο νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Βέβαια, το γράψε - σβήσε δεν έχει σταματήσει με αποτέλεσμα ακόμα να μην υπάρχει οριστική εικόνα για το τελικό σχέδιο νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Με τα έως τώρα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές που θα επιφέρουν έστω και μικρές ελαφρύνσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας. Παρ' όλα αυτά ο φόρος παραμένει ακριβός, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου να βρίσκονται σε απόγνωση.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η νέα κλίμακα των οικοπέδων εντός σχεδίου περιλαμβάνει 25 κλιμάκια που ξεκινά από 0,02 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φτάνει έως τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τα 10 πρώτα κλιμάκια, σε περιοχές χαμηλής αξίας, ο φόρος μειώνεται δραστικά, καθώς η κλίμακα θα ξεκινά από 0,02 (φόρος 2 τοις χιλίοις) για οικόπεδα με αξία έως 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται ανάλογα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα οικόπεδο 200 τ.μ. με μοναδιαία αξία 10 ευρώ, με τη νέα κλίμακα ο φόρος θα είναι 50 ευρώ, από 80 ευρώ που ήταν πριν γίνουν οι τελευταίες αλλαγές στο φόρο.

Ο υπολογισμός του φόρου για τα οικόπεδα θα γίνει ως εξής: Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων επί του συντελεστή φόρου. Για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια η κλίμακα παραμένει ίδια, αλλάζει όμως ο συντελεστής πρόσοψης, ο οποίος τελικά θα κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος του δρόμου που θα συνορεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά προβλεπόταν προσαύξηση 20% σε όλα τα οικόπεδα, καθώς ο συντελεστής ήταν 1,20 για κάθε ακίνητο που είχε πρόσβαση σε δρόμο και όχι πρόσοψη όπως αναφέρει το καινούργιο σχέδιο του φόρου. Πλέον για πρόσοψη σε επαρχιακή οδό η επιβάρυνση περιορίζεται σε 10%, με συντελεστή πρόσοψης 1,1. Για τα αγροτεμάχια που έχουν πρόσοψη σε εθνική οδό ο συντελεστής θα είναι 1,2. Καμία αλλαγή ή κλιμάκωση δεν έχει περιληφθεί, προς το παρόν πάντως, στο Συντελεστή Κατοικίας 5, με τον οποίο 5πλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο όπου ο ιδιοκτήτης έχει κτίσει σπίτι.

*Ο υπολογισμός του φόρου για τα αγροτεμάχια θα γίνεται ως εξής:

- Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ (0,0015 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

- Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (Σ.Θ.) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο.

- Αναλόγως της χρήσης του γηπέδου, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.) που κυμαίνεται από 0,5 ως 2,5.

- Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ), που μπορεί και να τριπλασιάσουν το φόρο.

- Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki