Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ανοικτή η παράταση για το Ε9

Σε παράταση υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) 2013 που εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου προσανατολίζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που παρουσιάζει η έγκαιρη κατάθεση Ε9 από φοροτεχνικούς και πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση έχει ως εξής : αρχικά να υποβληθούν Ε9 μόνο από φυσικά πρόσωπα που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2012 και εν συνεχεία να κατατεθούν τα Ε9 που σχετίζονται με την καταγραφή αγροτεμαχίων. Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης σε σχετική ανάρτησή στο twitter μέσα στο Σαββατοκύριακο προέτρεψε τους φοροτέχνες να δώσουν βάρος στις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης το 2012. «Επικεντρωθείτε αρχικά σε όσους έχουν μεταβολές στον Πίνακα 1», ανέφερε σχετικά. Οι φορολογούμενοι με μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση το 2012 υπολογίζονται σε λιγότερους από 500.000 και ήδη τα 2/3 από αυτούς έχουν υποβάλει Ε9. Ετσι, η παράταση που εξετάζεται για την κατηγορία αυτή είναι δύο εβδομάδες, ήτοι η υποβολή να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ε9 για τα αγροτεμάχια αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, ενδεχομένως έως και το τέλος του 2013 καθώς οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν από φυσικά πρόσωπα που από την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 4.000.000! Τα Ε9 του 2013 θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ 2013 που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο έντυπο Ε9 του έτους 2013 το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων και την πραγματική χρήση των αυθαιρέτων κτιρίων, των κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων και των λοιπών επιφανειών που μετατράπηκαν παράνομα σε κύριους χώρους, ανεξάρτητα αν τα κτίσματα αυτά έχουν τακτοποιηθεί ή όχι με κάποιο νόμο. Η υποχρέωση αυτή, για όσους δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί, θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι επιφάνειες των κτισμάτων που θα λαμβάνονται υπόψη στο εξής για να υπολογίζονται οι φόροι ακίνητης περιουσίας, οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και τα τεκμήρια διαβίωσης. Αναλυτικά για:

1. Αυθαίρετα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν. Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενους πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια. Για τα αυθαίρετα ή κτίσματα χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μεικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

2. Τακτοποιημένα σύμφωνα με το νόμο 3775/2009 (νόμος Σουφλιά). Τα κτίσματα αναγράφονται, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.

3. Τακτοποιημένα σύμφωνα με τον 3843/2010 (νόμος Τ. Μπιρμπίλη). Για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους δεν απαιτείται η προσθήκη στους κύριους χώρους του κτίσματος (αν αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως κύριοι ή έχουν δηλωθεί ως βοηθητικοί), μόνο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Αν όμως έχουν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου στο Ε9 για οποιαδήποτε άλλη αιτία, συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από τον υπόχρεο του ακινήτου είναι: Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου). Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε). Για τους τακτοποιούμενους χώρους, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, δεν απαιτείται η αναγραφή όσων είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση Ε9 για άλλη αιτία. Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιού- μενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί αναγράφονται στο Ε9 του οικείου έτους, ως χώροι κύριας χρήσης. Ως χρόνος τακτοποίησης των ημιυπαίθριων ή των τακτοποιούμενων χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9, θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

4. Τακτοποιημένα με τον 4014/2011 (νόμος Γ. Παπακωνσταντίνου). Οι ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι χώροι αναγράφονται στο Ε9, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλή- θη δήλωση για την τακτοποίησή τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki