Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χιλιάδες λάθη στα εκκαθαριστικά

Χιλιάδες λάθη εντοπίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Στις περιπτώσεις αυτές μία απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει τους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011 και 2012 πρόκειται να ανοίξει σύντομα και θα παραμείνει ανοικτή τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, δηλαδή για περίπου 4 μήνες. Οι φορολογούμενοι θα διορθώνουν τα στοιχεία του Ε9 τα οποία είναι λανθασμένα και οδήγησαν στην βεβαίωση πρόσθετου ή λιγότερου φόρου ακίνητης περιουσίας και στη συνέχεια θα εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο θα βεβαιώνεται και το νέο ποσό του ΦΑΠ που αντιστοιχεί στην πραγματική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου. Τα συνηθέστερα από τα λάθη που έχουν γίνει και οδηγούν στην πληρωμή μεγαλύτερου φόρου από αυτόν που αναλογεί στους φορολογούμενους είναι:

- η δήλωση διαμερίσματος στην οποία εμφανίζεται να φορολογείται και η αξία του οικοπέδου. Η αξία του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται κτίσμα φορολογείται μόνο στις περιπτώσεις που το κτίσμα είναι εντός σχεδίου μονοκατοικία.

- στο ποσοστό της συνιδιοκτησίας των φορολογούμενων στα ακίνητα. Με δεδομένο ότι ο ΦΑΠ υπολογίζεται σε ατομική βάση, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε σε διαχωρισμό των ακινήτων που ανήκουν στα ζευγάρια. Κατά το διαχωρισμό έχουν γίνει λάθη, όπως η επανάληψη του ίδιου ακινήτου στον σύζυγο με αποτέλεσμα να φορολογείται γι’ αυτό δυο φορές

- εμφάνιση ακινήτων τα οποία ο φορολογούμενος έχει παραχωρήσει με κάθε τρόπο (γονική παροχή, πώληση κλπ).

Στις περισσότερες περιπτώσεις την ευθύνη για αυτό το λάθος φέρουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν επικαιροποίησαν, ως όφειλαν, την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους. Αυτές τις ημέρες γίνεται έλεγχος του λογισμικού για την υποβολή των τροποποιητικών Ε9 και εφόσον δεν εμφανιστούν προβλήματα θα βγει άμεσα στον ιντερνετικό «αέρα». Να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις επτά μηνιαίες δόσεις του ΦΑΠ 2011 και 2012. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει το σχετικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να το προμηθευτούν άμεσα από το taxisnet με τη χρήση των κωδικών τους. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε φορολογούμενους με αντικειμενική αξία ατομικής ακίνητης περιουσίας 200.000 ευρώ και άνω.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki