Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ενιαίος φόρος : Θέλουν αύξηση συντελεστών

Σε 15 ημέρες η Ειδική Επιτροπή θα παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο, το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Τρόικας πριν τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Ο νέος φόρος έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Είναι 30 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός των φορολογουμένων που θα παραλάβει εκκαθαριστικό του φόρου και,

β) Απαιτούνται 300 ειδικοί εφοριακοί για να εξασφαλιστεί εισπραξιμότητα στο 85%, αντί 67% που καταγράφεται στον ΦΑΠ.

Προβληματισμός υπάρχει για την εισπραξιμότητα αφού υπολογίζεται ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όλοι οι ιδιοκτήτες . Ειδικότερα το σενάριο προβλέπει ότι η εισπραξιμότητα θα είναι :

1) Στο 67%, για τα επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απ' όπου αναμένεται το 12% εσόδων,

2) Στο 70%, από τα μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα και

3) από τα αγροτεμάχια στο 72%.

Εάν, δε, επιμείνει η Τρόικα σε μέση εισπραξιμότητα 70%, τότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να "φουσκώσει" τους συντελεστές έτσι ώστε να βεβαιωθούν 4,1 δισ. ευρώ, αντί 3,2 δισ ευρώ, προκειμένου τελικά να εισπραχθούν 2,9 δισ ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, οι ισχύοντες φόροι αλλά και ο νέος Φόρος, υπολογίζονται επί πλασματικής αξίας, καθώς οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 31% τη τελευταία 5ετία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για ακίνητο 100 τ.μ., 30ετίας, ο Ενιαίος Φόρος με βάση τη Τιμή Ζώνης που παραμένει "παγωμένη" από το 2007 στις 2.000 ευρώ/τμ, υπολογίζεται στα 500 ευρώ. Εάν ο Φόρος υπολογιζόταν, όμως, με βάση τη τρέχουσα εμπορική τιμή που είναι μειωμένη κατά περίπου 25% από 2007, ο φόρος θα περιοριζόταν στα 420 ευρώ. Ο Ενιαίος Φόρος σε αριθμούς Υπενθυμίζεται ότι ο νέος φόρος θα είναι κλιμακωτός, με 33 συντελεστές, και θα έχει ως βάση τα τετραγωνικά. Οι κλίμακες θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό για αξίες έως 500 ευρώ / τετραγωνικό και θα φθάνουν έως τα 23,1 ευρώ / τ.μ. για αντικειμενικές αξίες άνω των 8.500 ευρώ / τ.μ. Ο Ενιαίος Φόρος θα βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε πρόκειται για εντός σχεδίου ακίνητα, καταστήματα και οικόπεδα, είτε για εκτός σχεδίου γη (οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκοτόπια). Τον ενιαίο φόρο θα καλούνται να καταβάλλουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών και καταστημάτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki