Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα μυστικά του Ε9

Μόνον οι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά, έως 15.9.2013, την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν. Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τα σενάρια περί υποχρεωτικής υποβολής της εν λόγω δήλωσης από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανεξαρτήτως εάν έχει επέλθει αλλαγή της περιουσιακής τους κατάστασης ή όχι. Αυτό σημαίνει γενικότερα ότι μόνον οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων εντος σχεδίου, χωρίς μεταβολή μέσα στο έτος 2012, δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια καθ' ότι δεν είναι υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης ακινήτων για το έτος 2013. Δεν χρειάζεται δηλαδή να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα από την εφαρμογή της ΓΓΠΣ. Ολοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα περάσουν υποχρεωτικά από την ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την περιουσιακής τους κατάσταση. Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα κατά την οριστικοποίηση της δήλωσης για την επικαιροποίηση των αγροτεμαχίων τους θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν, ανεξάρτητα εάν μεταβάλουν στοιχεία των ακινήτων αυτών. Αντίθετα, προαιρετική σε όλες τις περιπτώσεις είναι η συμπλήρωση του 12ψήφιου κωδικού αριθμού εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Οσοι δεν συμπληρώσουν τον κωδικό αυτό θα χρειαστεί να πατήσουν δύο φορές το κουμπί «οριστικοποίηση», προκειμένου να προσπεράσουν το προειδοποιητικό μήνυμα.

Τα SOS του Ε9

- Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

- Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ αποκλειστικά στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 έχει αποβιώσει.

- Τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 είναι τα εξής:

1. Ο 12ψήφιος κωδικός αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.

2. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.

3. Η επιφάνεια των κατοικιών - μονοκατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.

4. Η επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτιρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου.

5. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.

6. Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης.

7. Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου.

8. Το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητο.

Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δηλώσουν από την αρχή όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και υπάρχουν ήδη μέσα στο έντυπο Ε9, αλλά μόνο τις αλλαγές που έχουν γίνει στην περιουσιακή κατάσταση και τα νέα στοιχεία που απαιτούνται. Πέραν αυτών στις «Σημειώσεις φορολογουμένου» του ίδιου εντύπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.

- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

- Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) σύμφωνα με την ΠΟΛ.1175/10.7.2013 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μέχρι τις παρακάτω ημερομηνίες: - Για φυσικά πρόσωπα έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2013. - Για νομικά πρόσωπα έως την 30ή Νοεμβρίου 2013.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki