Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ενιαίος φόρος : Το κόλπο των αντικειμενικών

Το "μεγάλο κόλπο" με το πάγωμα των αντικειμενικών θα αποκαλυφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα καθώς με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αλλά και επαγγελματικών ακινήτων θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν διακαιολογείται απο την τρέχουσα αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Εκτιμάται ότι για αυτούς η ετήσια επιβάρυνση μπορεί να προσεγγίζει ακόμα και το 0,5% της τρέχουσας εμπορικής αξίας. Σε κάθε περίπτωση , στα βασικά του σημεία το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο προβλέπει τα ακόλουθα:

-Υπολογισμό του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από τα 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.

-Επιβολή φόρου και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.

-Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2250 ευρώ το τ.μ. χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα . Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με στρεμματικό φόρο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα , αγροτεμάχια , καλλιεργήσιμες εκτάσεις , βοσκότοποι κ.α.

-Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε “ακριβές” περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.

-Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων οι οποίοι για να γλιτώσουν το “χαράτσι” της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης τους.

-Ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.

Πιο αναλυτικά ο φόρος σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, λοιπά κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές. Για κάθε συντελεστή θα αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά με τον συντελεστή και στη συνέχεια με έναν δεύτερο συντελεστή αυτόν της παλαιότητας του ακινήτου. Η κλίμακα ξεκινά με συντελεστή φόρου τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ και καταλήγει στα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για τα πολύ ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα. Με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών θα τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, κ.α), ενώ δεν θα εξαιρεθούν από το νέο φόρο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στην κλίμακα αυτή κάθε συντελεστής θα είναι ένα ποσό φόρου ανά στρέμμα και θα ξεκινά από το 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πρώτος συντελεστής θα ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα “φιλέτα” Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε νησιά . Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki