Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κρυφοί φόροι απο τις ρυθμίσεις

Νέες επιβαρύνσεις «κρύβει» για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η υποχρεωτική αναγραφή στο έντυπο Ε9 των στοιχείων όλων των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο 4014/2011. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όλοι οι φόροι, μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών, καθώς και τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά πρωτίστως νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων που έρχεται από τις αρχές του 2014, θα υπολογίζονται επί των αυξημένων τετραγωνικών μέτρων που θα αναγράψουν στο Ε9 οι ιδιοκτήτες, αυξάνοντας τα «κέρδη» της εφορίας.

Η υποχρέωση, πάντως, αναγραφής των αυθαίρετων κτισμάτων, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται ήδη από το 2005, οπότε με σχετική εγκύκλιο-διαταγή (ΠΟΛ.1047/10.3.2005 «Συμπληρωματικές οδηγίες για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2005»), είχε διευκρινιστεί ότι σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο υπόχρεος, για τις ανάγκες συμπλήρωσης του εντύπου, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια. Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι οι διατάξεις του ν.4014/2011 ορίζουν ότι για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του ίδιου νόμου δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη. Τυχόν, όμως, ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό και με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας τα αυθαίρετα κτίσματα και οι αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις υποχρεωτικά πρέπει να αναγραφούν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην κατάσταση και χρήση τους, όπως αυτή προκύπτει από την αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθμιση των διατάξεων του ν.4014/2011, σε συνδυασμό πάντοτε με την πραγματικότητα, στο έτος που έπεται της ημερομηνίας αίτησης υπαγωγής τους στη ρύθμιση των διατάξεων αυτών. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση το ν. 4014/2011, δεν θα επιβληθούν κυρώσεις και αναδρομικοί φόροι ούτε για την παράλειψη αναγραφής τους στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) προηγούμενων ετών. Ωστόσο, σε περίπτωση ορθής αναγραφής των ακινήτων (με τις αυθαίρετες κατασκευές) στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών δεν τίθεται θέμα διόρθωσής τους και απάλειψης των αυθαίρετων κατασκευών, μετά την τακτοποίησή τους με το ν.4014/2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki