Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα : Το "πακέτο" που έρχεται

Θα επεκταθεί και το 2014 το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ εάν εκτιμηθεί ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» δεν αποδίδει τα αναμενόμενα έσοδα των 2,7 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό ζητα το νέο μνημόνιο ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, οπότε και η τρόικα θα αξιολογήσει το κυβερνητικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία ή τα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο μνημόνιο, μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου για το 2014, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις. Ο νέος φόρος θα πρέπει να αποδίδει 2,7 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα ή 2,9 δισ. ευρώ, αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης, αλλά εάν υπάρξουν αποκλίσεις, θα τις καλύψει με άλλα μέτρα.

Επίσης προβλέπεται:

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2013 το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

Ολοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως το τέλος Σεπτεμβρίου να επικαιροποιήσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους μέσω των δηλώσεων Ε9. Τα στοιχεία που θα δηλωθούν θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία του Κτηματολογίου. Καθίστανται αορίστου χρόνου το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα και άλλες φορορυθμίσεις.

Μεγαλύτερη επιβάρυνση από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και φορολόγηση της συνολικής περιουσίας ανεξάρτητα από τα εμπράγματα δικαιώματα ζητά το ΔΝΤ. Στην έκθεση του επισημαίνεται ότι για να εισπραχθεί το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει ο νέος φόρος να επιβληθεί με υψηλότερους συντελεστές από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί προκειμένου να βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,1 δισ. ευρώ σε 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στα ακίνητα το 2014 για να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,9 δισ. ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη βεβαίωση φόρων ύψους 3,27 δισ. για να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα το ΔΝΤ, το πλαίσιο για τον νέο φόρο προβλέπει τα εξής:

Θα ακολουθηθεί παρόμοια μεθοδολογία με το ειδικό τέλος που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας την τιμή ζώνης, το μέγεθος του κτιρίου, καθώς και ενός συντελεστή ηλικίας.

Αύξηση του αριθμού των ζωνών και αύξηση των συντελεστών από 9 που εφαρμόζονται σήμερα σε 33.

Εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου. Οσο αυξάνεται η τιμή ζώνης τόσο θα αυξάνεται και ο συντελεστής. Φοροελαφρύνσεις για τους ασθενέστερους.

Επέκταση της φορολογικής βάσης σε εμπορικά, βιομηχανικά και γεωργικά ακίνητα που θα συμμετάσχουν στη φορολογική επιβάρυνση με 25-30%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki