Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ερχονται ραβασάκια

Εντός του μήνα η ΔΕΗ αναμένεται να αποστείλει του πρώτους λογαριασμούς που θα περιέχουν το έκτακτο τέλος ακινήτων για το τρέχον έτος το οποίο είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με αυτό του 2012. Το τέλος θα αποπληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Με τις αλλαγές που ισχύουν φέτος χαράτσι επιβάλλεται και στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί, για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικών τιμών, οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους αναπροσαρμόζονται και από τα 3 ευρώ το τ.μ., εξισώνονται με τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο ανήκουν, ενώ φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε φορείς του Δημοσίου. Οι συντελεστές παραμένουν ίδιοι με τους περσινούς και το ποσό το οποίο προκύπτει μειώνεται κατά 15%.

Εκτός από τις πληθυσμιακές ομάδες (ανάπηροι, άνεργοι και πολύτεκνοι) για τις οποίες ισχύουν από πέρυσι μειωμένοι συντελεστές ή εξαίρεση από το έκτακτο τέλος, φέτος ανάλογες διευκολύνσεις θα έχουν και νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα. Ειδικότερα όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση πλήρους απαλλαγής από το «χαράτσι» ή πληρωμής του σε περισσότερες από πέντε δόσεις ή να ζητήσουν μείωση του τελικού ποσού εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το ετήσιο εισόδημα του 2012 που θα δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και τις 8.000 ευρώ προκειμένου για έγγαμο. Το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα τέκνα. Ετσι για μία τετραμελή οικογένεια το όριο του ετήσιου εισοδήματος είναι οι 10.000 ευρώ και για ζευγάρι με τρία παιδιά ανεβαίνει στις 11.000 ευρώ. Πέρα από το ετήσιο εισόδημα με την ίδια απόφαση τίθενται και κριτήρια που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία προκειμένου τα νοικοκυριά με περιορισμένα εισοδήματα να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Συγκεκριμένα:

Ο φορολογούμενος και ο ή η σύζυγός του και τα προστατευόμενα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακίνητου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή από το έκτακτο τέλος (ΕΕΤΑ), ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ. Η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.000 ευρώ. Ο υπόχρεος θα πρέπει να προσκομίσει στη ΔΟΥ φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, από την οποία να προκύπτει η κύρια κατοικία, εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος του ιδίου έτους (εφόσον αυτό έχει εκδοθεί) καθώς και του εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή ή ο υπολογισμός του ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή. Εξάλλου για τον χαρακτηρισμό του πολυτέκνου λαμβάνεται υπόψη, αυτοτελώς για τον αιτούντα, ο αριθμός των τέκνων όπως αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 4.

Επιπρόσθετα πέρα από τα παραπάνω ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει και τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά: προκειμένου για ανάπηρο, βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας. προκειμένου για άνεργο, βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία. Να σημειωθεί πως ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να ζητήσει από τον αιτούντα, κατά την κρίση του, και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο στοιχείο που πιστοποιεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων για απαλλαγή ή μειωμένο τέλος.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki