Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πελεκυς για τα κλειστά ακίνητα

Ξενοίκιαστα σπίτια, αναξιοποίητα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται,, γραφεία, αποθήκες, αγροτεμάχια "παγιδεύει" ο νέος φόρος ακίνητων που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση από το 2014. Σήμερα, τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ (χαράτσι Βενιζέλου). Όμως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει από το 2014 να επιβάλλει τον νέο φόρο ακόμα και σε ακίνητα τα οποία είναι κλειστά.

Αυτό σημαίνει ότι το 40%-50% των εμπορικών ακινήτων που απαλλάσσονται από το έκτακτο χαράτσι της ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί από τον νέο φόρο, όπως επίσης το 50%-60% των γραφείων που είναι απούλητα ή ξενοίκιαστα, το 50% των αποθηκευτικών χώρων και το 20% των κατοικιών. Με το νέο χαράτσι θα πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους, όσοι κατέχουν εξοχικές κατοικίες και αγροικίες, γεωργικές αποθήκες, χώρους στέγασης οικόσιτων ζώων, οικόπεδα αλλά και αγροτεμάχια ακαλλιέργητα, βοσκότοπους, δασικές και άλλες μη εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις γης, κενά - μη ηλεκτροδοτούμενα και ξενοίκιαστα διαμερίσματα και κτίσματα επαγγελματικής στέγης, όλες οι ξενοίκιαστες μη ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες κ.ά. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο ακίνητων του 2014 που αναμένεται να δοθεί στα κόμματα προς διαβούλευση προβλέπει τα εξής:

Αστικά ακίνητα: Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές. Κάθε συντελεστής θα αντιστοιχεί σε ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ.! Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό ο τελικός συντελεστής φόρου θα μπορεί να φθάσει μέχρι και πάνω από τα 3 ευρώ ανά τ.μ. για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα. Υπό εξέταση είναι η δυνατότητα πρόβλεψης ειδικών συντελεστών για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως ο όροφος ή πρόσοψη, καθώς και συντελεστών παλαιότητας. Εξαιρέσεις και απαλλαγές θα προβλεφθούν μόνο για ευπαθείς ομάδες.

Αγροτεμάχια: Θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο, στο πιο χαμηλό κλιμάκιο, θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία, που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές (νησιά κλπ).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki