Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κλειδώνει αύριο ο ενιαίος φόρος

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν ως την Τετάρτη. Το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει υπ' όψιν των μελών της επιτροπής τις δικές του προτάσεις για τη μορφή που θα έχει ο νέος φόρος, εξέλιξη που σηματοδοτεί την οριστικοποίησή του, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών εξαιρεί από τον νέο φόρο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επιβαρύνοντας, όμως, περισσότερο τα αστικά ακίνητα, για τα οποία μάλιστα θέτει θέμα μη ύπαρξης αφορολόγητου ορίου, κόντρα στις θέσεις των τριών κομμάτων για την καθιέρωση αφορολογήτου.

Οι φορολογικοί συντελεστές που προτείνονται κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Στην περίπτωση όπου μπει τελικώς αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, προτείνεται έως και διπλασιασμός των συντελεστών με κλιμάκωση από 0,2% έως 1,5% - 2%. Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, αγροτεμάχια και οικόπεδα που δεν ανήκουν στους κατ' επάγγελμα αγρότες, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή «στρεμματικού φόρου». Για το κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ που αφήνει η εξαίρεση των αγροτών από τον νέο φόρο, υποδεικνύονται πηγές όπως η διεύρυνση της βάσης επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος, μέσα από την καταγραφή των πραγματικών διαστάσεων όλων των ακινήτων που δηλώνονται στο έντυπο Ε9, αλλά και εκείνων των ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ, πολλά εκ των οποίων μάλιστα ηλεκτροδοτούνται.

Ο φόρος για κάποιους ιδιοκτήτες θα είναι «τσουχτερός», καθώς θα υπάρξουν και αναδρομικά «χαράτσια» για την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας που δεν δηλώθηκε και επομένως δεν φορολογήθηκε ( ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.ά.). Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το οικονομικό επιτελείο αναμένει εντός του 2014 έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, πάνω από τα μισά, και συγκεκριμένα 37 εκατ. στρέμματα, είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Όμως, από το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μόνο τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki