Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ενιαίος φόρος : Αυθαίρετα Vs Αγροτικά

Την απαλλαγή από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014, των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους αγρότες συμφώνησε η διακομματική επιτροπή που εξετάζει το θέμα.Η πρόταση των μελών της τρικομματικής κυβέρνησης να μην φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ΄ επάγγελμα αγροτών συνοδεύεται από ένα δημοσιονομικό κενό 200 - 300 εκατ. € το οποίο όπως προτέινουν οι ίδιοι μπορεί να καλυφθεί από:

α) Φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί

β) Υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων

γ) Μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Τα υπόλοιπα αγροτεμάχια, ειδικά για το 2014 θα φορολογηθούν με το στρέμμα ανάλογα με το που βρίσκονται, δηλαδή αν είναι χέρσα, αν είναι αρδευόμενα ή μη, βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή σε εθνικές οδούς κτλ.

Σε ό,τι αφορά τα εντός σχεδίου ακίνητα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι να φορολογηθούν με προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές (0,1% έως 2%) και αφορολόγητο 50.000 €. Η Τρόικα απαιτεί το 2014 τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να είναι 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία των αστικών ακινήτων, τα 700 - 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τα υπόλοιπα 500 -600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων. Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχιστα στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα, ενώ καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 37 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ' επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% του συνόλου. Ωστόσο για τα υπόλοιπα μέτρα του νέου φόρου δεν υπήρξε συμφωνία και αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη Τρίτη, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki