Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εκβιασμός για το φόρο κληρονομιάς

Μέσα σε δύο χρόνια οι σχολάζουσες κληρονομιές θα περνούν στο Δημόσιο, εφόσον, βέβαια, δεν βρεθεί κληρονόμος. Προφανώς είναι ένα ακόμα τέχνασμα του υπουργείου Οικονομικών για να εισπράξει χρήματα απο φόρους κληρονομιάς. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών», το οποίο έδωσε χθες για διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, υπάρχουν διατάξεις για αναλυτική καταγραφή και ελέγχους στα εθνικά κληροδοτήματα. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 4 δισ. ευρώ και 15.000 εθνικά κληροδοτήματα ύψους 10 δισ. ευρώ. Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως το Δημόσιο με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορέσει να έχει άμεσα οφέλη από τις σχολάζουσες κληρονομιές και έμμεσα από την καλύτερη διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων. Πιο αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Δίνεται περιθώριο δύο ετών στον «κηδεμόνα» μίας σχολάζουσας κληρονομιάς για να εντοπίσει τους νόμιμους κληρονόμους. Αν παρέλθει η διετία και δεν βρεθεί κληρονόμος, η περιουσία θα περνά αυτόματα στο Δημόσιο.

Με το ισχύον καθεστώς, αυτό συνέβαινε σε 10 χρόνια, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που χρειάστηκαν 30 χρόνια.

Ανάθεση διαχειριστικών ελέγχων για τα εθνικά κληροδοτήματα σε ελεγκτικές εταιρείες.

Επιτάχυνση των διαδικασιών μίσθωσης διαφόρων ακινήτων που περιλαμβάνονται σε κληροδοτήματα.

Επιβολή εισφοράς 0,5% επί των εσόδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων.

Το ποσό θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή όσων διαχειρίζονται και ελέγχουν τα εθνικά κληροδοτήματα.

Γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσια οικονομικά στοιχεία (ισολογισμούς, απολογισμούς). Το χρηματικό πρόστιμο ορίζεται πλέον στα 10.000 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki