Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ποιοι υποβάλλουν δήλωση ακινήτων Ε9

* Ποιοι είναι υποχρεωμένοι φέτος να υποβάλουν ξανά δήλωση στοιχείων ακινήτων, δηλαδή το γνωστό πλέον Ε9;

α. Οσοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή έδρα τους, έχουν την 1η Ιανουαρίου 2013 ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα οποία απέκτησαν μέσα στο 2012 με κάθε τρόπο (αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή), με δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης.

β. Οσοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους που έχει επέλθει μέσα στο 2012 και τα οποία έχουν δηλώσει τα προηγούμενα έτη με το Ε9.

γ. Αν επήλθε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση όπως αυτή είχε απεικονισθεί στις προηγούμενες δηλώσεις Ε9, με ή χωρίς ταυτόχρονη μεταβολή και στα ακίνητα (γάμος, διαζύγιο, τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο μέλος και θα υποβάλει δική του δήλωση και Ε9, θάνατος του υπόχρεου, οπότε για λογαριασμό του θα υποβάλουν οι κληρονόμοι εκ διαθήκης ή εξ αδιαθέτου κ.λπ.).

δ. Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, εφόσον έχουν υποχρέωση.

* Πότε υποβάλλεται η δήλωση στοιχείων ακινήτων από τα φυσικά πρόσωπα έτους 2013;

α. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

β. Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.

γ. Για νομικά πρόσωπα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

δ. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2013.

* Πού και πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε9;

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

* Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9;

Ναι. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9.

* Σε περίπτωση γάμου εντός του 2012, υποχρεούνται οι σύζυγοι να υποβάλουν κοινό Ε9;

Σε περίπτωση γάμου εντός του 2012, υποχρεούται ο υπόχρεος - σύζυγος να υποβάλει Ε9 έτους 2013, εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν καταχωριστεί στις δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία της συζύγου διαγραμμίζοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου ή του υπόχρεου συζύγου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων τους. Εφόσον όμως επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους εντός του έτους 2012, που έγινε ο γάμος, στο εσωτερικό του εντύπου δηλώνονται μόνο οι μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης. Ως αύξων αριθμός των νέων ακινήτων αναγράφεται 2012.1, 2012.2 κ.ο.κ. για τα ακίνητα της συζύγου, εφόσον αυτή έχει συμπεριλάβει άλλα ακίνητά της σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη μεταβολή ή διαγραφή των ακινήτων, υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός.

* Τέκνο - προστατευόμενο μέλος ή σύζυγος του υπόχρεου σε δήλωση, οι οποίοι απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά για πρώτη φορά το έτος 2012;

Στην περίπτωση αυτή, ο υπόχρεος (γονέας ή σύζυγος) υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2013 και αναγράφει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία του τέκνου ή της συζύγου κατά περίπτωση, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο - Τέκνο» ή «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή». Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, στο εσωτερικό του εντύπου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης Ε9 προηγούμενων ετών του υπόχρεου (γονέα ή συζύγου).

* Σε περίπτωση διακοπής σχέσης των συζύγων εντός του έτους 2012, ποιος υποχρεούται να υποβάλει Ε9;

Σ' αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος - σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στο κοινό έντυπο Ε9 υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2013 και να αναγράψει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τη σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Αλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου. Η σύζυγος δεν θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2013, εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.

* Σύζυγος που για οποιονδήποτε λόγο υποβάλλει μόνη (κατά τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε.) δήλωση φορολογίας εισοδήματος και έχει μεταβολές στα ακίνητά της την 1η Ιανουαρίου 2013;

Η σύζυγος που υποβάλλει μόνη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οφείλει να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2013, εφόσον επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά της εντός του έτους 2012, με την οποία δηλώνει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων της. Στο εσωτερικό του εντύπου θα γραφούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται, διαγράφονται ή μεταβάλλονται. Ως αύξων αριθμός των νέων ακινήτων αναγράφεται 2012.1, 2012.2 κ.ο.κ.

* Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για υπόχρεο σε δήλωση Ε9 που απεβίωσε εντός του 2012;

Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki