Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μείωση κοροϊδια για φόρο μεταβίβασης

Μείωση των συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τους νέους φόρους στα ακίνητα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μεγάλη κοροϊδία αν σκεφτεί κανείς ότι με την ύφεση τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όχι μόνο είναι εκτός της αγοράς αλλά αρκετές εκατοντάδες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω δανεισμού και χρεών γενικότερα. Ετσι , μία τέτοια κίνηση ουσιαστικά επιδοτεί τους ξένους αλλά και τους "επενδυτές" οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν τα ακίνητα που εκποιεί το δημόσιο.

Πάντως το σχέδιο που εξετάζεται κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, στη μείωση του φόρου επί των μεταβιβάσεων κατά 4% περίπου και στο «ψαλίδισμα» των αμοιβών όσων εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες, όπως για παράδειγμα των συμβολαιογράφων. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα τονώσουν την ασθμαίνουσα αγορά ακίνητων.

Δεύτερον, στη μείωση κατά 1/3 της φορολογίας στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές των ακινήτων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί φορολογούμενοι είτε να μην αποδέχονται κληρονομιές είτε να μη μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά τους προκειμένου να αποφύγουν το υπέρογκο φορολογικό κόστος. Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να χάνει σημαντικά φορολογικά έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση το σενάριο στο οποίο καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής: Μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων στα επίπεδα από 3% έως 6%, ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Μείωση των αμοιβών των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφορτιστεί ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος των μεταβιβάσεων. Μείωση κατά 33% του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki