Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οριστικοποιείται το Χαράτσι ΙΙ

Οριστικοποιούνται μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, που θα επιβληθεί από το 2014. Η διακομματική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα, ενώ το πόρισμα πρέπει να παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο προσδιορίζονται στα 3,1 δισ, ευρώ και κλειδί για την επίτευξη των στόχων χαρακτηρίζεται η φορολόγηση στα αγροτεμάχια, καθώς από εκεί αναμένονται 800 εκ. ευρώ, 200 παραπάνω από τον αρχικό στόχο. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οι αντικειμενικές τιμές οδηγεί σε εισηγήσεις για φορολόγηση με το στρέμμα για το 2014, με το μέσο φόρο να προσδιορίζεται στα 10-13 ευρώ το στρέμμα, ενώ θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το εάν τα αγροτεμάχια είναι: Καλλιεργήσιμα ή μη, αρδευόμενα ή μη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς, πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά.

Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες θα υπάρξουν ειδικοί συντελεστές, αλλά με στρεμματικό όριο, πιθανόν τα 20 στρέμματα. Η συζήτηση για φορολόγηση των αγροτεμαχίων προκαλεί ήδη αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να παίρνει αποστάσεις και πηγές του Μαξίμου να δηλώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. "Είμαι ο τελευταίος που θα επιθυμούσε τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης", είπε ο κ. Χαρακόπουλος. Τα προσδοκώμενα έσοδα από τη φορολόγηση των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 700 εκ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου, στα 1,7 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε επανεξέταση τα κλιμάκια και τους συντελεστές, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα του αφορολόγητου, ύψους 50.000 ευρώ, στο οποίο επιμένουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Πάντως, από τις αρχές Ιουνίου έρχεται βροχή εκκαθαριστικών ξεκινώντας από τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, που θα πληρωθεί σε 7 δόσεις. Μέσα στον Ιούνιο θα αποσταλούν μέσω ΔΕΗ και τα εκκαθαριστικά του νέου έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, όπως μετονομάστηκε το χαράτσι, μειωμένο κατά 15%, για το οποίο όμως οι εξαιρέσεις θα εξειδικευθούν με υπουργική απόφαση τον Ιούλιο. Ακολουθούν το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2013, ο οποίος θα πληρωθεί σε 4 δόσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki