Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι αντικειμενικές κρίνουν το νέο φόρο

Οριστικοποιούνται μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, που θα επιβληθεί από το 2014. Η διακομματική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα, ενώ το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο προσδιορίζονται στα 3,1 δισ. ευρώ και κλειδί για την επίτευξη των στόχων χαρακτηρίζεται η φορολόγηση στα αγροτεμάχια, καθώς από εκεί αναμένονται 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον αρχικό στόχο. Το γεγονός ότι δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οι αντικειμενικές τιμές οδηγεί σε εισηγήσεις για φορολόγηση με το στρέμμα για το 2014, με το μέσο φόρο να προσδιορίζεται στα 10-13 ευρώ το στρέμμα, ενώ θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το εάν τα αγροτεμάχια είναι: Καλλιεργήσιμα ή μη, αρδευόμενα ή μη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς, πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά.

Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες θα υπάρξουν ειδικοί συντελεστές, αλλά με στρεμματικό όριο, πιθανόν τα 20 στρέμματα. Τα προσδοκώμενα έσοδα από τη φορολόγηση των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 700 εκ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου, στα 1,7 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε επανεξέταση τα κλιμάκια και τους συντελεστές, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα του αφορολόγητου, ύψους 50.000 ευρώ, στο οποίο επιμένουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είχαν το χρόνο να καταρτίσουν τα σχετικά σενάρια για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και ως εκ τούτου η συνεδρίαση μετατέθηκε χρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων των μελών της τρικομματικής επιτροπής για βασικά σημεία του νέου φόρου, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για φυσικά πρόσωπα ύψους 50.000 ευρώ και η αντιμετώπιση, με ευνοϊκό τρόπο, των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση, ώστε η μέση επιβάρυνση να μην ξεπερνά τουλάχιστον για το 2014 τα 12 ευρώ ανά στρέμμα (από το 2015 η φορολόγηση αναμένεται να γίνει με βάση την αξία).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki