Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα σχεδια για το χαρατσι

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή για την κατάρτιση του ενιαίου φόρου στα ακίνητα που θα ισχύσει από το 2014. Σχετικά με τα κριτήρια για την απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ως πλαφόν ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας, εκτός από τους μειωμένους συντελεστές, ενδέχεται να διπλασιαστούν και οι δόσεις. Πιθανόν να εξαιρεθούν επίσης οι άνεργοι πάνω από έναν χρόνο ή άνεργοι που επιδοτήθηκαν τουλάχιστον για 6 μήνες τον από τον ΟΑΕΔ. Μειωμένοι συντελεστές και ενδεχομένως διπλάσιες δόσεις εξετάζονται για ιδιοκτήτες με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και για πολύτεκνους ή άτομα με ειδικές ανάγκες με εισόδημα έως 30.000.

Η απαλλαγή ή οι μειώσεις αναμένεται να αφορούν κύρια κατοικία έως 120 τετραγωνικά με τιμή ζώνης έως 3000 ευρώ και αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητας έως τις 15 Μαΐου να καταθέσουν τυχόν αιτήσεις διόρθωσης για εμβαδόν, τιμή ζώνης και παλαιότητα, στους δήμους, στοιχεία τα οποία θα αποσταλούν από τις αρμόδιες αρχές στο Υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του μήνα. Οι διορθώσεις πάντως στο Ε9 για τα αγροτεμάχια παρατείνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος Αυγούστου. Μέσα στο Μάιο αναμένεται και το τελικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014.

Πληροφορίες τοποθετούν το ατομικό αφορολόγητο στα 50.000-100.000 ευρώ αντικειμενική αξία περιουσίας και τους συντελεστές να ξεκινούν από 1 της χιλίοις έως και 1,5 ή 2%. Γρίφος παρόλα αυτά παραμένει η αντιμετώπιση των εκτάσεων γης καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μικρό αφορολόγητο για όσους κατέχουν αγροτεμάχια χωρίς να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ αντιθέτως αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση για όσους δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα ως βασικό έσοδο. Επιδίωξη του Υπουργείου Οικονομικών είναι τα έσοδα του νέου φόρου να αγγίξουν τα 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο με βάση έναν αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει, τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται περίπου στα 2,3 δισ. Το κενό των περίπου 900 εκατ.,  θα πρέπει να καλυφθεί με την όσο το δυνατόν ευρύτερη και δικαιότερη εφαρμογή του φόρου και όχι με κάποιο έκτακτο μέτρο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki