Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χαράτσι και ΦΑΠ : Τι αλλάζει

Με τροπολογίες και προσθήκες που προωθήθηκαν στα παραπέντε έκλεισε το θέμα της επιβολής του χαρατσιού και της πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων για τα ακίνητα. οι τροπολογίες και προσθήκες της τελευταίας στιγμής προβλέπουν:

1 Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια θα ελαφρυνθούν ή και θα απαλλαγούν από το έκτακτο ειδικό τέλος για την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους. Στους συγκεκριμένους δίνεται η δυνατότητα να πληρώνουν το ειδικό τέλος για την κύρια κατοικία τους σε περισσότερες δόσεις ή μειωμένο ή και να εξαιρεθούν εντελώς από αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα κριτήρια και η διαδικασία για την ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση θα εξειδικευτούν και θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρόνο και τα κριτήρια εφαρμογής της ρύθμισης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, πριν την κατάθεση της διάταξης ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το θέμα με στελέχη της τρόικα, τα οποία την αποδέχθηκαν.

2 Το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του 2013 θα κληθούν να πληρώσουν μέσω της ΔΕΗ όσοι έχουν ακίνητο ηλεκτροδοτούμενο οποτεδήποτε εντός της χρονικής περιόδου από 1η Μαΐου 2013 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. Στην αρχική τους διατύπωση οι διατάξεις προέβλεπαν ότι υπόχρεοι καταβολής του ΕΕΤΑ ήταν όσοι έχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα την 1η Μαΐου 2013, οπότε όσοι εκείνοι την ημερομηνία δεν είχαν συνδέσει ακίνητά τους με ρεύμα θα απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΑ για όλο το 2013. Αυτό σημαίνει ότι το «χαράτσι» του 2013 θα το πληρώσουν και μάλιστα για ολόκληρο το έτος οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση ακινήτων τους, αλλά κάποια στιγμή μέσα στο 2013 θα επανασυνδέσουν με ρεύμα τα ακίνητά τους ή πρόκειται να κατοικήσουν σε νεόδμητες οικοδομές που θα ηλεκτροδοτηθούν. Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

3 Στις περιοχές όπου δεν ισχύουν αντικειμενικές τιμές ο συντελεστής του τέλους των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή ζώνης ανά τ.μ του νομού εφόσον δεν υπάρχει τιμής ζώνης στο δημοτικό διαμέρισμα ή στο δήμο που ανήκει το ακίνητο.

4 Η εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2011, 2012 και 2013 θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2014. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΑΠ του 2011 και 2012 θα καταβληθούν σε επτά μηνιαίες δόσεις με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα και του 2013 σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki