Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μισό δισ. απο τα εκτός σχεδίου

Επειτα από τρεις μήνες «διακοπών» η Διακομματική, , άνοιξε και πάλι το φάκελο των ακινήτων, πιάνοντας το νήμα από το σημείο σύγκλισης των τελευταίων συνεδριάσεων, όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης είχαν, μεταξύ άλλων, καταλήξει στα εξής:

-Το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ.

-Να υπολογίζεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με αποτέλεσμα το αφορολόγητο όριο για ζευγάρι να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

-Ο φόρος να καταβάλλεται σε πέντε δόσεις.

-Οι συντελεστές να κυμαίνονται από 0,1% έως και 2%, για ακίνητα όμως υψηλής αντικειμενικής αξίας, ενώ θα υπάρχει κλίμακα με 6-8 κλιμάκια.

-Ο νέος φόρος να επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα.

-Τα ακίνητα των νομικών προσώπων να φορολογούνται με τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,4% χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, ενώ χαμηλοί συντελεστές θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών μονάδων.

-Από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.

Σε κάθε περίπτωση στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς όμως να υπάρξουν «κενά» στις εισπράξεις που υποχρεωτικά, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, θα πρέπει να κινηθούν στα 2,8-3 δισ. ευρώ. Για το λόγο, άλλωστε, αυτόν είναι άγνωστο πώς και εάν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, αφού εάν μείνουν εκτός του νέου καθεστώτος, θα χαθούν περί τα 500-600 εκατ. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υπολογιστεί ότι εάν τελικά το αφορολόγητο όριο «κλειδώσει» στις 50.000 ευρώ, τότε επί συνόλου 5.569.336 ιδιοκτητών οι 2.769.177 θα εξαιρούνταν από τον ενιαίο φόρο. Οι δύο ανωτέρω λόγοι, πάντως, οδηγούν πολλά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να προτείνουν να μη θεσπιστεί αφορολόγητο, αλλά και να φορολογηθούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τα αγροτεμάχια, ίσως ακόμη και με έκπτωση 50% επί του αναλογούντος φόρου, εάν αφορούν καλλιεργήσιμη γη και από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki