Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οδηγός για ακίνητα : Τι ισχύει για Ε9,Ε2

Την ηλεκτρονική οδό θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά και φέτος οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9. Το Ε9 συμπληρώνεται και υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013. Φέτος όλοι οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα θα πρέπει να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση και να δηλώσουν στην περίπτωση που δεν το έχουν πράξει τα στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Το έντυπο Ε9 θα αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να επιβληθεί το 2014.

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης Ε9 το έτος 2013 έχει:

• Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2012 απέκτησε εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα.

• Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2012 είχε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.

• Κάθε υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 έως 2012) συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει εντός του έτους 2012 μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ε9

1. Πότε είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω Ε9; α. Εάν έχω αποκτήσει ακίνητο μέσα στο 2012 με αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή οίκηση. β. Εάν στα ακίνητα που έχω την 1η Ιανουαρίου 2013 έγινε οποιαδήποτε μεταβολή (π.χ. αλλαγή δικαιώματος από επικαρπία σε πλήρη κυριότητα) μέσα στο 2012 και τα έχω δηλώσει στο Ε9 προηγούμενων ετών. γ. Εάν έγινε μεταβολή στην οικογενειακή κατάστασή μου (γάμος, διαζύγιο, παιδί που δεν είναι πλέον προστατευόμενο μέλος και θα υποβάλει δική του δήλωση και Ε9, θάνατος του υπόχρεου, οπότε για λογαριασμό του θα υποβάλουν οι κληρονόμοι κ.λπ.). δ. Εάν είμαι οικοπεδούχος και εργολάβος και έχω υποχρέωση υποβολής. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν οι μεταβολές αφορούν μόνο την οικογενειακή κατάσταση και όχι τα ακίνητα, συμπληρώνεται μόνο η πρώτη σελίδα του Ε9.

2. Ποιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν Ε9; α. Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου μέχρι 31-12-2012 δεν υποχρεούνται οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2011 στο όνομα του αποβιώσαντος εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ. β. Νομικά πρόσωπα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 δεν απαιτείται να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

3. Πού και πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε9; Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

4. Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9; Ναι. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό Ε9.

5. Σε περίπτωση γάμου εντός του 2012 υποχρεούνται οι σύζυγοι να υποβάλουν κοινό Ε9; Ο υπόχρεος-σύζυγος πρέπει να υποβάλει Ε9 και το 2013 εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν καταχωριστεί στις δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών. Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα των συζύγων εντός του 2012, όπου έγινε ο γάμος, στο Ε9 δηλώνονται μόνο οι μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη μεταβολή ή διαγραφή των ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και όχι ο αύξων αριθμός.

6. Θα υποβάλω Ε9 εάν τα παιδιά μου ή η σύζυγός μου απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα πρώτη φορά το έτος 2012; Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υποβάλω δήλωση Ε9 η οποία θα αναγράφει τα στοιχεία του τέκνου ή της συζύγου κατά περίπτωση, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο - Τέκνο» ή «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή». Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης Ε9 προηγούμενων ετών του υπόχρεου (γονέα ή συζύγου).

7. Εάν πάρω διαζύγιο με το σύζυγό μου, ποιος υποχρεούται να υποβάλει Ε9; Θα υποβάλει Ε9 η σύζυγος που τα προηγούμενα χρόνια είχε δηλώσει τα ακίνητα στο κοινό έντυπο Ε9 και θα αναγράψει στην πρώτη σελίδα του εντύπου το σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης -Διαγραφή - 'Αλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου. Η σύζυγος δεν θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2013 εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.

8. Εάν η σύζυγός μου υποβάλει μόνη της Ε9 και έχει μεταβολές στα ακίνητά της την 1η Ιανουαρίου 2013 οφείλει να υποβάλει νέα δήλωση; Ναι, είναι υποχρεωμένη να υποβάλει νέα δήλωση. Στο έντυπο θα γραφούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται, διαγράφονται ή μεταβάλλονται.

9. Μπορεί η σύζυγός μου να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς μου στο TAXISnet για να υποβάλει δήλωση Ε9; Ναι, εφόσον υπάρχει δηλωμένη έγγαμη σχέση στο μητρώο του TAXIS. Εισόδημα από ακίνητα Τα εισοδήματα από τα ακίνητα υποβάλλονται ξεχωριστά από το Ε9 και συμπληρώνονται στο έντυπο Ε2 για τα μισθώματα.

Μαζί με το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης συμπληρώνεται και υποβάλλεται το έντυπο Ε2 (μισθώματα ακινήτων). Στο έντυπο Ε2δηλώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνονται και τα μισθώματα. Χωριστό έντυπο Ε2 υποβάλλουν οι σύζυγοι όταν και οι δύο αποκτούν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων. Στο Ε2 πρέπει να δηλώσετε ξεχωριστά για κάθε ακίνητο την τοποθεσία που βρίσκεται, το εμβαδόν του, τα στοιχεία του ενοικιαστή και τα εισοδήματα που εισπράξατε το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι δεν δηλώνεται στο Ε2 η ιδιοκατοικούμενη κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία (εξοχική ή μη εξοχική), ενώ δεν δηλώνεται το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας από τους γονείς στα παιδιά και αντιστρόφως, επιφάνειας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα. Το εισόδημα αυτό απαλλάσσεται από το φόρο. Όμως στο έντυπο Ε2 θα περιληφθεί το συγκεκριμένο ακίνητο με την ένδειξη π.χ. «Δωρεάν παραχώρηση στο(η)ν ...». Η κατοικία της οποίας γίνεται η δωρεάν παραχώρηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κύρια και όχι ως δευτερεύουσα ή εξοχική. Αν η επιφάνειά της είναι πάνω από 200 τ.μ. υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα στην επιφάνεια που αντιστοιχεί στα πάνω από τα 200 τ.μ. και το εισόδημα αυτό δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη της στη δήλωσή του. Αν το ακίνητο που παραχωρείται χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική στέγη υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για ολόκληρη την επιφάνεια του ακινήτου. Σημειώστε ότι υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικιών προς άλλα πρόσωπα όσα τετραγωνικά και αν είναι αυτές, αναγράφεται το εισόδημα πάνω στη δήλωση και φορολογείται κανονικά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki