Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μείωσεις ως 10-15% και αυξήσεις 100%

Σε φθηνότερο κατά 15% χαράτσι ακινήτων μπορούν να προσδοκούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αν τελικά πάρει το «πράσινο φως» από την τρόικα το τελικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει οριζόντιο κούρεμα σε όλους τους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εγκατέλειψε τα αρχικά σενάρια για μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10%-15% για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 1.500-2.000 ευρώ και προκρίνει οριζόντιο κούρεμα όλων των συντελεστών του τέλους ακινήτων. Αν η πρόταση περάσει, η κλίμακα του χαρατσιού που κυμαίνεται σήμερα από 3 ευρώ το τετραγωνικό για αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ και φτάνει τα 16 ευρώ για αντικειμενική αξία άνω των 5.000 ευρώ, θα περιοριστεί σε ένα εύρος από 2,55 ευρώ έως και 13,6 ευρώ. Στην κλίμακα αυτή θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι συντελεστές 1 έως 1,25 ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου. Έτσι, για ένα ακίνητο 100 τ.μ. δεκαετίας στα Λιόσια το χαράτσι θα μειωθεί από τα 460 στα 391 ευρώ (μείωση 69 ευρώ), ενώ για το ίδιο ακίνητο στην Αγ. Παρασκευή η μείωση θα είναι 138 ευρώ (από τα 920 στα 782 ευρώ). Οι απώλειες των εσόδων θα καλυφθούν από τις εξής πηγές:

Πρώτον, από εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή (3€ ανά τ.μ.) και θα πάνε στον μέσο όρο των συντελεστών των δήμων όπου ανήκουν. Όσοι έχουν κατοικία σε περιοχές εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών (κωμοπόλεις και χωριά της επαρχίας, συνοικισμούς, παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές κ.α.),  ο φόρος θα αυξηθεί σημαντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα διπλασιαστεί. Και αυτό γιατί ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και στα 6 ευρώ το τ.μ., από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, κατοικία 100 τ.μ. σε τουριστική περιοχή εκτός σχεδίου με μέση τιμή ζώνης στον δήμο που ανήκει 1.500 ευρώ το τ.μ., ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 300 ευρώ φόρο, με τον υπολογισμό της τιμής ζώνης στα 1.500 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει στα 500 ευρώ.

Δεύτερον, από ακίνητα που νοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο χωρίς να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ. Υπάρχουν καταγγελίες όπου το Δημόσιο πληρώνει κανονικά το ενοίκιο για να στεγάσει ορισμένες υπηρεσίες του χωρίς να αφαιρεί το χαράτσι των ακινήτων που αναλογεί στο ακίνητο αυτό.

Τρίτον, από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.Επίσης, μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από τη διόρθωση συντελεστών που εφαρμόζουν κάποιοι δήμοι και με βάση τους οποίους υπολογίζεται το ΕΕΤΗΔΕ. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι ορισμένοι δήμοι δεν επέβαλαν καθόλου τον φόρο σε ορισμένα ακίνητα. Τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της ΔΕΗ και θα φορολογηθούν και αυτά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki