Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το σχέδιο για τη φορολογία στα ακίνητα

Μόνον στο όνομα θα είναι "ενιαίος" τελικά -εάν και εφόσον συμφωνήσει και η Τρόικα- ο νέος φόρος στα ακίνητα, αφού ουσιαστικά θα γίνει φόρος-λάστιχο («όλα σε ένα») για να χωρέσει μια παραλλαγμένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και τον ΦΑΠ του 2013 που … υποτίθεται πως δε θα εισπράττονταν φέτος επειδή θα καταργούνταν. Ετσι , διατηρείται, αλλά ελαφρώς μειωμένο (από 10 έως 15%), το Εκτακτο Ειδικό Τέλος για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες το 2013, το οποίο θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα,θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος για τα αγροτεμάχια (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα οικόπεδα για το τρέχον έτος που θα εισπραχθεί από την εφορία.

Παράλληλα, θα συνεχίσει για έναν ακόμη χρόνο να επιβάλλεται και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο για το ΕΕΤΗΔΕ, που θα συνεχίσει να πληρώνεται στη ΔΕΗ, κάτι το οποίο πιθανόν να θεσπιστεί το 2014. Ο υπουργός Οικονομικών θα διαπραγματευτεί με την τρόικα το «λίφτινγκ» του ειδικού τέλους των ακινήτων παρουσιάζοντας στους επικεφαλής της, σχέδιο για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί. Βέβαια, ακόμα και η νέα πρόταση της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για τα ακίνητα τους από ότι με το υφιστάμενο καθεστώς. Και αυτό διότι κάποιος φορολογούμενους που έχει αγροτεμάχιο ή οικόπεδο θα πληρώσει φόρο και για αυτά που μέχρι σήμερα δεν είχε υποχρέωση. Ειδικότερα το κενό ύψους 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ειδικού τέλους από 10 έως 15% θα καλυφθεί:

- Από τη διόρθωση των συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί Δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερους συντελεστές για τον υπολογισμό του ειδικού τέλος με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική απώλεια εσόδων. Επίσης ορισμένοι Δήμοι δεν επιβάλουν σήμερα καθόλου το ΕΕΤΗΔΕ σε διάφορα ακίνητα.

- Από αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή που είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πλεον θα υπολογίζεται βάση του μέσου όρου των τιμών που ισχύουν στον Δήμο που ανήκουν ή στους όμορους Δήμους.

- Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ. Και οι τρεις ανωτέρω περιπτώσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

Επίσης υπολογίζεται η είσπραξη περίπου 450 έως 600εκατ. ευρώ από τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από το ΕΕΤΗΔΕ. Τέλος για ευνόητους λόγους μετονομάζεται το ΕΕΗΔΕ σε ενιαίο φόρο ακινήτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki