Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το τελικό σχέδιο για το χαρατσι

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ένα πιο ήπιο χαράτσι εξετάζεται σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μία ημέρα πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να γεφυρώσει τις ενδοκυβερνητικές διαφορές, προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% με 15% για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι το κενό θα καλυφθεί με σειρά παρεμβάσεων, όπως είναι η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για άλλες κατηγορίες ιδιοκτητών μέσω αλλαγών στη δομή του ΕΕΤΗΔΕ και μέσω αυξήσεων στους συντελεστές του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες για να εκμηδενιστούν οι απώλειες εσόδων εξετάζονται τα ακόλουθα «ισοδύναμα» μέτρα:

Αύξηση του φόρου για τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Προτείνεται να πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές τιμές των δήμων τους και όχι το χαμηλό ποσό των 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Κατάργηση των ειδικών κατηγοριών για το έκτακτο τέλος ακινήτων τις οποίες έχουν καθιερώσει παρατύπως πολλοί δήμοι. Επειτα από τη διενέργεια ελέγχων θα υποχρεωθούν να εφαρμόζουν με ενιαίο τρόπο την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ.

Το έκτακτο τέλος θα επιβάλλεται και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Μέχρι τώρα το Δημόσιο εξαιρείται από το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά, όπως λένε στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί.

Αύξηση συντελεστών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν και για το 2013 όσοι φορολογούμενοι κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Από τον ΦΑΠ τα προσδοκώμενα ετήσια έσοδα έχουν υπολογιστεί στα 500 εκατ. ευρώ και με την αναπροσαρμογή των συντελεστών εκτιμάται πως μπορεί να φθάσουν και τα 750 εκατ. ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki