Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το παρασκήνιο για το χαράτσι

Η στροφή της Κυβέρνησης απο τον ενιαίο φόρο στο χαράτσι μπορεί να αποδίδεται στην εμμονή της τροϊκας αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ακόμα κρούσμα της "προσφιλούς συνήθειας" της ελληνική πολιτικής ηγεσίας να ανακοινώνει μέτρα για τα οποία είναι ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να πεί με σιγουριά πως θα εφαρμοζόνταν ο νέος νόμος και κυρίως πως θα εναρμονίζονταν οι ισχύουσες αντικειμενικές τιμές με τις τρέχουσες καθώς και πως θα γίνονταν η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας του ακινήτου σε νέες περιοχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα η εφαρμογή του ενιαίου φόρου ήταν ανέφικτη!

Φυσικά η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να εφαρμόσει και για το 2013 το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και να συνεχίσει μάλιστα να εισπράττεται από τη ΔΕΗ και όχι από τις εφορίες, φέρνει πίσω τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, όπως είναι για παράδειγμα οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιών κτλ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι φόροι ακινήτων θα αλλάξουν από το νέο έτος και όχι μέσα στο 2013.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα, δηλαδή και τα αγροτεμάχια. Υπενθυμίζεται ότι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται χωρίς αφορολόγητο, από το πρώτο τετραγωνικό επιφάνειας, από το πρώτο ευρώ αξίας. Οι επιβαρύνσεις είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλες και μόνο όσοι είναι άνεργοι ή άτομα με αναπηρία ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εξαιρούνται ή επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό φόρο (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Ολοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με υψηλούς συντελεστές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κάποιο εισοδηματικό κριτήριο. Δηλαδή τον ίδιο φόρο θα πληρώσει ο πλούσιος και τον ίδιο ο φτωχός που διαθέτουν ένα ακίνητο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην ίδια περιοχή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki