Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Βαρίδι για 1.000.000 ιδιοκτήτες

Πάνω απο 1.000.000 ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρο για ακίνητα που όχι μόνο δεν τους αποδίδουν εισόδημα αλλά και δεν χρησιμοποιούνται απο τους ίδιους. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το ποσοστό των κενών ακινήτων είναι σήμερα δυσθεώρητο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους, καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά ως φόρο.

Οπως προκύπτει, περίπου το 40-50% των εμπορικών καταστημάτων σε κεντρικές εμπορικές οδούς είναι σήμερα άδειο. Στα γραφεία, ιδίως τα μικρά διαμερίσματα, που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως επαγγελματικοί χώροι (π.χ. ιατρεία), το ποσοστό των κενών ακινήτων κυμαίνεται μεταξύ 50-60%, ενώ επίσης το 50% των αποθηκευτικών χώρων είναι σήμερα ξενοίκιαστο, λόγω της πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στις κατοικίες, όπου το ποσοστό των κενών διαμερισμάτων περιορίζεται σε 20%. Ασφαλώς, σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, το ποσοστό των κενών κατοικιών έχει υπερδιπλασιαστεί. Για πολλά από τα παραπάνω ακίνητα δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, καθώς οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν να αποσυνδεθούν από το δίκτυο της ΔΕΗ, έως ότου βρουν νέους χρήστες. Με βάση όμως τον νέο ενιαίο φόρο που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), τα εν λόγω ακίνητα θα φορολογηθούν, ανεξάρτητα από το αν είναι συνδεδεμένα με τη ΔΕΗ, ή όχι. Γι’ αυτό η ΠΟΜΙΔΑ, σε σχετική της επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο, ζήτησε τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% της φορολογητέας αξίας για τα ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών και κάθε είδους δεσμευμένα ακίνητα.

Σε ακόμα δυσμενέστερη θέση βρίσκονται επιπλέον 383.631 φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, το οποίο συνεχίζουν να αποπληρώνουν. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από στοιχεία του ΚΕΠΥΟ και της Τράπεζας της Ελλάδος, με βάση τα οποία, το υπόλοιπο των δανείων αγγίζει το ποσό των 74,652 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρουν μεσιτικά γραφεία, τα νοικοκυριά που απέκτησαν κάποιο ακίνητο με στεγαστικό δάνειο την τελευταία δεκαετία, αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, καθώς εκτός από τη δόση του δανείου, καλούνται να πληρώσουν και τους φόρους που έχουν επιβληθεί στο ίδιο ακίνητο. Αν μάλιστα, κάποιο από τα μέλη της οικογένειας έχει βρεθεί στο ταμείο ανεργίας, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, με άμεσο κίνδυνο απώλειας της περιουσίας τους. Ηδη πάντως, πριν από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, η Ελλάδα βρισκόταν στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς το ύψος της φορολογίας ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφωνόταν σε 1,9%, ή περίπου 1,17 δισ. ευρώ (στοιχεία προϋπολογισμού 2011). Σήμερα βέβαια, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ΑΕΠ της χώρας συνέχισε να συρρικνώνεται το 2012, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν από τους φόρους των ακινήτων μόνο για το τρέχον έτος, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 3,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των φόρων προηγούμενων ετών (ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012) που δεν εισπράχθηκαν έγκαιρα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki