Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χαράτσι σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Τουλάχιστον 360 εκατομμύρια ευρώ θα ζητηθούν απο πάνω απο 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για χρήματα που οι πολίτες "χρωστάνε" στο Κτηματολόγιο και  τα οποία την τελευταία τριετία δεν εισπράχθηκαν όπως προβλεπόταν απο το νόμο . Είναι , τα τέλη των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων κτηματογράφησης που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 90 σε 370 περίπου περιοχές της χώρας άλλα και το δεύτερο σκέλος του κτηματοσήμου απο όσους κτηματογραφήθηκαν με τον νόμο Σουφλιά το 2008 στις αστικές περιοχές της χώρας.

Απο τα πρώτα προγράμματα, τα οποία έγιναν με κοινοτικά κονδύλια, δεν εισπράχθηκαν τέλη κτηματολογίου απο τους περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους. Με τον νόμο του 2008, θα έπρεπε να εισπραχθούν κι αυτά προκειμένου να συνεχιστεί το Κτηματολόγιο με αυτοχρηματοδότηση. Τα τέλη αυτά υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, όσοι κτηματογραφήθηκαν το 2008 και πλήρωσαν κανονικά το κτηματόσημο, θα έπρεπε να πληρώσουν σε δεύτερο χρόνο και το δεύτερο σκέλος του που ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και με αφορολόγητο 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Κτηματολόγιο Α.Ε. αυτά υπολογίζονται σε τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε κι αυτά εισπράχθηκαν όμως ποτέ. Απο την κατηγορία αυτή, έχει ξεκινήσει μόνο η είσπραξη τελών απο νομικά πρόσωπα, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Η απερχόμενη διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. δέχτηκε κριτική και για την πολυετή καθυστέρηση των αναθέσεων άλλα και για "ελλειψη εσωτερικού ελέγχου στην εταιρεία". Ο νέος πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. ειναι ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Καλουδιώτης ο οποίος διατέλεσε στο παρελθόν γενικός γραμματέας του υπουργείου ανάπτυξης και των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki