Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακινητα : Οι αλλαγές στην φορολογία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου. Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στον ενιαίο φόρο των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος το οποίο επιβάλλεται σήμερα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και το ΦΑΠ, ενώ σημαντικές θα είναι και οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Για το αφορολόγητο όριο του νέου ενιαίου φόρου, αλλά και για τους συντελεστές φορολόγησης τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, τα «σενάρια» που εξετάζονται είναι τα εξής:

** το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

** το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 100.000 ευρώ.

**να μην θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου.

**για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.

**για τα νομικά πρόσωπα εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

**ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια.

**από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.

**ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Επίσης , δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

Εκτός όμως από το νέο φόρο στα ακίνητα, προωθούνται και άλλες σημαντικές αλλαγές οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τα εξής:

** μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

** μείωση, κατά 33%, του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.

** θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki