Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα σενάρια για τον ενιαίο φόρο

Η σημαντικότερη αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων θα είναι η θέσπιση του ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, ενώ από το νέο σύστημα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία εφέτος 3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εισπράξεις που εκκρεμούν από το ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων. Επισημαίνεται πάντως ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το ύψος του αφορολόγητου ορίου για το νέο φόρο, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το ενδεχόμενο να μη θεσπιστεί αφορολόγητο και να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Για το θέμα, ωστόσο, αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση αμέσως μετά τις γιορτές από τη διακομματική επιτροπή, η οποία έχει συμφωνήσει στους βασικούς άξονες του νέου καθεστώτος, που θα προβλέπουν:

* αφορολόγητο όριο στις 50.000 ή 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας

* για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5%, για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.

* για τα νομικά πρόσωπα, η φορολόγηση των ακινήτων τους να γίνει όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

* από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο, το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.

Πάντως , το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι , τα ειδοποιητήρια με τον φόρο ακίνητης περιουσίας που φθάνουν στους φορολογούμενους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «φοροκαταιγίδα» στην ακίνητη περιουσία. Θεωρεί μάλιστα ότι , ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ. Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν τον φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki