Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ο γολγοθάς των ιδιοκτητών

Νέες, σοβαρές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία έρχονται με την έλευση του νέου έτους. Το ενιαίο τέλος για τα ακίνητα, που θα υποκαταστήσει το χαράτσι, επεκτείνεται σε αγροτεμάχια και οικόπεδα εκτός σχεδίου. Μέχρι τον Μάρτιο αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες. Προχωρεί η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας προηγούμενων ετών και προωθείται η επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις. Σε ανοιχτή γραμμή με την Εφορία θα είναι καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ο καινούργιος χρόνος φέρνει νέες σημαντικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία. Η κυβέρνηση προετοιμάζει ενιαίο τέλος για τα ακίνητα (αντικαθιστά το «χαράτσι» που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ), φόρο με τον οποίο θα επιβαρυνθούν όλα τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου.

Το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει σε 140.000 ιδιοκτήτες, που είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ, ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2010.

Ο φόρος επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστή που ξεκινά από το 0,1% και η εκκαθάριση γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τέλος του μήνα και το ποσό μπορεί να μοιραστεί σε 3 μηνιαίες δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα ύψους περίπου 340 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του 2013 αναμένεται να επιβληθεί και ο ΦΑΠ για το 2011 που υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 500 χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ο φόρος αναμένεται να είναι υψηλότερος καθώς το αφορολόγητο όριο είναι στις 200.000 ευρώ και η κλίμακα ξεκινάει με χαμηλότερο συντελεστή το 0,2%.

Εντός των ημερών οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και την επόμενη δόση για το ειδικό τέλος ακινήτων που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki