Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τρέχουν τα χαρατσια

Εντός του Δεκεμβρίου λήγουν πολλές από τις προθεσμίες που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα «χαράτσια». Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων θα πρέπει να εξοφλήσουν την επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Επιπλέον μέσα στο Δεκέμβριο το Υπουργείο υπολογίζει να εισπράξει από ΦΠΑ και ΕΦΚ 2,92 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τον λογαριασμό στα 5,36 δισ. ευρώ. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει: 1,11 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με δόσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σημαντικά έσοδα τον ερχόμενο μήνα από τη φορολογία εισοδήματος. Απλήρωτες δόσεις Είναι αμφίβολο όμως αν τελικά θα τα εισπράξει, καθώς πολλά νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, αφήνουν απλήρωτες τις δόσεις προσδοκώντας ότι θα τις ρυθμίσουν μελλοντικά ως ληξιπρόθεσμο χρέος. Από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ. 231 εκατ. ευρώ από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. 1,12 από ΦΠΑ, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που καταγράφεται μήνα με τον μήνα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες ενώ μεν εισπράττουν τον ΦΠΑ δεν τον αποδίδουν τελικά στην Εφορία, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρησιμοποιούν τα ποσά του ΦΠΑ για την πληρωμή μισθών, αγορά εμπορευμάτων κ.ά.

Εντυπωσιακό στοιχείο που αποτυπώνει επίσης την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογουμένους είναι και το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε επιτηδευματίες δεν υποβάλλει πλέον περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. 1,8 δισ. ευρώ από τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα και ειδικά από τον ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση πετρελαίου, που ήδη εμφανίζει κάμψη 20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα νοικοκυριά στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki