Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ολοκληρωτικός -φορολογικός-πόλεμος

Κόντρα στις υποσχέσεις που έδιναν πρίν πέντε μήνες το υπουργείο Οικονομικών έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην μικροϊδιοκτησία καθώς στο «στόχαστρο» του μπαίνουν τα ενοίκια, που θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ αυτοτελώς και με βάση νέα κλίμακα και προωθεί την επιβολή και φόρου υπεραξίας. Οσον αφορά, ειδικότερα, στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων, σε προσχέδιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου προβλέπεται η θέσπιση φόρου με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα με συντελεστή 20%. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι για την αναβίωση του φόρου υπεραξίας ακινήτων, που είχε θεσπιστεί και παλαιότερα , εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις, ακόμη και μεταξύ των στελεχών του υπουργείου ως προς την απόδοσή του. Επισημαίνεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και πώλησης του ακινήτου, βαρύνει τον πωλητή και έχει την έννοια της φορολογίας της υπεραξίας που αποκόμισε στο διάστημα που είχε το ακίνητο στην κατοχή του. Ο συγκεκριμένος φόρος έχει απόδοση σε μια αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων, που οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται. Σε μια αγορά ακινήτων, όμως, όπως είναι η ελληνική, που τα τελευταία χρόνια «βυθίζεται», ο συγκεκριμένος φόρος δεν θα έχει καμία απόδοση, αφού δεν θα υπάρχει φορολογική ύλη στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

«Χαμηλώνουν» τα τεκμήρια

Σημαντικές μειώσεις στα τεκμήρια για κατοικίες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών που σχεδιάζει:

- μείωση από 40 σε 25 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων,

- μείωση από 65 σε 45 ευρώ το τ.μ. για τα επόμενα 40 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 120 τ.μ.

- μείωση από 110 σε 80 ευρώ το τ.μ. για τα επόμενα 80 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 200 τ.μ.

- μείωση από 200 σε 160 ευρώ το τ.μ. για τα επόμενα 100 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 300 τ.μ.,

- μείωση από 400 σε 350 ευρώ το τ.μ. για τα επόμενα τ.μ., δηλαδή για τα πλέον των 300 τετραγωνικών μέτρων.

Παράλληλα επιβάλλεται η αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων, με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και με στόχο την ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων της ακίνητης περιούσιας στα δημόσια έσοδα.
Τέλος προωθείται η επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ και η επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα για δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki