Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ολο το σχέδιο για τους φόρους

Εσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ο νέος φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα και θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το ειδικό τέλος που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Παράλληλα εξετάζονται  εναλλακτικοί τρόποι διεύρυνσης της φορολογικής βάσης των ακινήτων  και για αυτό παραμένει "ζωντανή" η επιβολή φόρου και στην κατοχή ακινήτων, χωρίς μάλιστα να εξετάζεται εάν αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται.

Πληροφορίες εμφανίζουν να έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου οι εξής προτάσεις :

* Μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 200.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση δηλαδή το αφορολόγητο προσδιορίζεται από συνδυασμό κριτηρίων, μεταξύ των οποίων θα είναι τα τ.μ. του ακινήτου, αλλά και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

* Επιβολή του νέου φόρου και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης προωθείται νέα κλίμακα για μεταβιβάσεις ακινήτων, κατάργηση της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος των τόκων στεγαστικών δανείων, μείωση των αφορολογήτων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά και μείωση του αφορολογήτου για γονικές παροχές και κληρονομιές. Συγκεκριμένα  :

* Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

* Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

* Μείωση κατά 33% του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.

* Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

* Αυτοτελή φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα με συντελεστή 20%.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι από το 2013 θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, χωραφιών και οικοπέδων εντός κι εκτός σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%. Το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσία του φορολογούμενου (από 200.000 ευρώ σήμερα που είναι για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.).

Αξίζει να τονιστεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ισχύσουν οι τελικές αλλαγές από το 2013.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki