Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα : Το σχέδιο για την φορολογία

Στην φορολογία ακινήτων οι αλλαγές αναμένεται να περιληφθούν στο δεύτερο κατά σειρά φορολογικό νομοσχέδιο . Αυτές θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του χαρατσιού που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του ΦΑΠ και την αντικατάστασή του με νέο φόρο στην κατοχή ακινήτων, ανεξαρτήτως του αν αυτοί αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται. Μάλιστα, ο φόρος αυτός εξετάζεται να επεκταθεί και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια τα οποία θα επιβαρύνονται με φόρο ακινήτων εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ θα έχει, συγκριτικά με τα ισχύοντα, χαμηλό αφορολόγητο όριο (ενδεχομένως στα 100.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία) και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η κλιμάκωση και οι συντελεστές θα είναι τέτοια ώστε τα έσοδα από το χαράτσι και τον σημερινό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα υπερκαλυφθούν.

Οι εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ακόμη:

* Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

* Έως 50% μείωση αφορολόγητων ορίων για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

* Μείωση κατά 33% του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές σε συντελεστές και κλιμάκια.

* Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αντί των συντελεστών 8% με 10% που ισχύουν σήμερα.

* Αυτοτελή φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα, με συντελεστή 20%. * Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.

* Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1%. * Εισαγωγή ενός κανονικού φόρου κερδών κεφαλαίου - υπεραξίας στα ακίνητα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki