Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Κουρεμα " του φόρου μεταβίβασης

Μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%-4% από 8%-10% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση του ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει την οικοδομή είναι το καινούργιο σενάριο που προωθείται. Επίσης στο πλαίσιο της κατάρτισης του περιουσιολογίου και της αλλαγής στο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και θα αντικατασταθούν από τη γενικευμένη εφαρμογή του πόθεν έσχες και του κόστους συντήρησης. Αναλυτικά εξετάζονται:

1.Θα μειωθούν δραστικά οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) με στόχο την τόνωση της οικοδομής. Το βασικό σενάριο να προβλέπει τους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 3%-4% από 8%-10% που είναι σήμερα ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για μεγαλύτερη μείωση του φόρου στο 1%-2%. Στο αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας δεν εξετάζονται αναπροσαρμογές, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων υψηλής αξίας.

2. Προωθείται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε κάτω από 20% από 23% που είναι σήμερα, στις αγορές νεόδμητων κατοικιών, αλλά για την υλοποίηση του μέτρου απαιτείται η έγκριση της Ε.Ε.

3. Θα καταργηθούν τα ισχύοντα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, καθώς με την κατάρτιση του νέου περιουσιολογίου και το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η Εφορία θα έχει πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και θα υπολογίζει με απλές και συνοπτικές διαδικασίες τη φοροδοτική ικανότητά του. Πάντως, κλειδί στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας είναι οι αντικειμενικές αξίες που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα εξομοιωθούν με τις αγοραίες τιμές και θα αναπροσαρμόζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να ακολουθούν τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki