Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακινητα: Κούρεμα στις φοροαπαλλαγές

Σήμερα, οι φοροαπαλλαγές στα ακίνητα κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 795,4 εκατ. ευρώ, ποσό που επιδιώκει να μειώσει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για φοροαπαλλαγές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Από το ποσό αυτό, η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει στο Δημόσιο 205,19 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών είναι τρία:

1. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα το όριο είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

2. Η αύξηση των συντελεστών και της κλίμακας φορολογίας της μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και για την υπερβάλλουσα αξία ο συντελεστής αυξάνεται στο 10%. Εξετάζεται η καθιέρωση συντελεστών κλιμακωτά από 5% μέχρι και 20%.

3. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί). Για τους συγγενείς πρώτου βαθμού το αφορολόγητο ανέρχεται στις 150.000 ευρώ και οι επόμενες 150.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 1%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki