Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι: Τι έρχεται , τι φεύγει

Επανέρχεται για μία ακόμη φορά κατά πάσα πιθανότητα ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος, σύμφωνα με το σχεδιασμό, μάλλον θα συνοδευτεί από σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης. Δεδομένο πλέον θεωρείται ότι δε θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αν και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών κάνουν λόγο για ανάγκη μείωσής τους, λόγω της «κατρακύλας» των αγοραίων τιμών, ενώ από φέτος θα πληρώσουν υψηλότερο συμπληρωματικό φόρο κατά 1,5%, όσοι νοικιάζουν επαγγελματικούς χώρους για τα εισοδήματά τους από αυτούς για το 2011. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον τελευταίο φόρο, έγινε ένα μικρό μπάχαλο με τις φορολογικές δηλώσεις, αφού πολλοί ιδιοκτήτες από άγνοια δε συμπλήρωσαν τον κατάλληλο κωδικό, με αποτέλεσμα τώρα να «τρέχουν» οι εφοριακοί να τις διορθώσουν, όπως ενημερώθηκαν από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), , η κυβέρνηση θα μειώσει σημαντικά τον ισχύοντα φόρο μεταβίβασης ακινήτων (μπορεί να τον φτάσει ακόμη και στο 1% - 2%) και θα επαναφέρει το φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες, ώστε να φορολογηθεί το κέρδος του κάθε πωλητή σε σχέση με την ημέρα που απέκτησε το ακίνητο.

Από φέτος, όποιοι εκμισθώνουν επαγγελματική στέγη, είναι αναγκασμένοι, με βάση τα όσα ορίζει το μεσοπρόθεσμο, να πληρώσουν υψηλότερο συμπληρωματικό φόρο κατά 1,5% για τα εισοδήματά τους από τα ενοίκια για το έτος 2011. Μέχρι πρότινος όλοι οι εκμισθωτές οποιουδήποτε ακινήτου επιφάνειας μικρότερης των 300 τετραγωνικών μέτρων ήταν αναγκασμένοι να καταβάλλουν 1,5% επί των εισοδημάτων από τα ενοίκιά τους ως συμπληρωματικό φόρο, ενώ οι εκμισθωτές μεγαλύτερων επιφανειών (πάνω από 300 τ.μ.) κατέβαλλαν το 3% των εισοδημάτων τους. Πλέον και μετά το μεσοπρόθεσμο οι εκμισθωτές επαγγελματικής στέγης υπόκεινται στην υψηλότερη κατηγορία του συμπληρωματικού φόρου.

Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες δε γνώριζαν πώς ακριβώς έπρεπε να συμπληρώσουν το Ε1 μετά την εν λόγω αλλαγή στη φορολογία (έπρεπε να συμπληρώσουν τον κωδικό 175 στην δεύτερη σελίδα του φορολογικού εντύπου), με αποτέλεσμα να κατατεθούν με σφάλμα οι δηλώσεις. Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος, υπεύθυνο για το μπάχαλο είναι και το ίδιο το σύστημα, με αποτέλεσμα να κατατεθούν με αυτό το σφάλμα περίπου 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις. Πάντως, δε θα πρέπει να ανησυχούν οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, αφού για το θέμα έστειλε εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις ΔΟΥ. Σ' αυτήν επισημαίνεται η παράλειψη και ζητείται από τους εφοριακούς να τη διορθώσουν κατά τον έλεγχο των χειρόγραφων δηλώσεων που παραλαμβάνουν.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki