Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα σχέδια για το χαράτσι και τον ΦΑΠ

Αποσύνδεση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το 2012 εξετάζει η κυβέρνηση που αναζητά επειγόντως λύση για τον τρόπο πληρωμής του από τους ιδιοκτήτες. Το χαράτσι απέδωσε πέρυσι περίπου 2,5 δισ. ευρώ στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, αποτέλεσε όμως από την άλλη πλευρά εστία έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και η αντικατάστασή του έπαιξε δυνατά στην προεκλογική ατζέντα των τριών κομμάτων που συνθέτουν τελικά την κυβέρνηση. Η προγραμματική συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προβλέπει «αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων και όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο» και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι σχετική νομοθετική ρύθμιση να περάσει στα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν, εφόσον βεβαίως δοθεί και το πράσινο φως από την τρόικα. Οπως όλα δείχνουν όμως, το ειδικό τέλος ακινήτων θα πληρωθεί κανονικά και για το 2012, καθώς τα περιθώρια του χρόνου κρίνονται στενά για να συμφωνηθεί, να ψηφιστεί και να εισπραχθεί ένας νέος φόρος με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το θέμα άλλωστε θα αποτελέσει μία από τις παραμέτρους επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα. Ετσι, σύντομα οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα κληθούν και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κατά πάσα πιθανότητα με αποσύνδεση της πληρωμής του τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και σε περισσότερες δόσεις. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το ειδικό τέλος ακινήτων 2012 θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε δόσεις μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ομως η ΔΕΗ, η οποία υπό το βάρος του τέλους ακινήτων είδε τους ανεξόφλητους λογαριασμούς να εκτινάσσονται σε 1,1 δισ. ευρώ και επιθυμεί να απεμπλακεί από τη διαδικασία, δεδομένων και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει, ατύπως πριν από τις εκλογές συμφώνησε να παγώσει μέχρι νεωτέρας η διαδικασία είσπραξης του τέλους για το 2012. Τώρα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αποφασίσει πότε και με ποιον τρόπο θα πληρωθεί το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 πριν αυτό αντικατασταθεί από το 2013. Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει προτάσεις τον ρόλο της ΔΕΗ να αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, με την πληρωμή του τέλους να αποσυνδέεται πλήρως από ενδεχόμενη διακοπή του ρεύματος. Σε αυτή την περίπτωση, η ΓΓΠΣ θα παραλάβει από τη ΔΕΗ τα αρχεία του 2011 ενώ για τον διαχωρισμό των ιδιοκτητών από τους ενοικιαστές των ακινήτων θα χρησιμοποιήσει και τα δεδομένα από τις φορολογικές δηλώσεις όπου φέτος στο έντυπο Ε1 δηλώνεται και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας (κωδικός 205). Στη συνέχεια θα αποστείλει ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου στις τράπεζες σε όσες το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Το επόμενο έτος πάντως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το χαράτσι θα παραχωρήσει τη θέση του σε έναν νέο ενιαίο φόρο ακινήτων στον οποίο θα ενσωματωθεί και ο ΦΑΠ. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σύμφωνα με σχεδιασμούς και σε αγροτεμάχια, με εξαίρεση την αγροτική γη που χρησιμοποιείται για παραγωγή από αγρότες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki