Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πόσο κοστίζει μία αγορά

Στα 200.000 ευρώ ανέρχεται το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, ενώ ο συντελεστής Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων ξεκινάει από το 8% για αξία ακινήτων έως 20.000 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό ο συντελεστής ΦΜΑ φτάνει το 10%. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτων αποδίδεται από τους αγοραστές ο σχετικός φόρος. Για την πρώτη κατοικία ισχύουν απαλλαγές υπό προϋποθέσεις. Παρακάτω παρατίθενται υπό μορφή ερωτοαπαντήσεων όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι κατά την αγορά ενός ακινήτου.

1. Ποιο είναι το αντικείμενο του ΦΜΑ και ποιος ο υπόχρεος για την καταβολή του φόρου;

– Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα και σύσταση εμπραγμάτου σε ακίνητο δικαιώματος καθώς και σε μεταβίβαση πλοίου με ελληνική σημαία επιβάλλεται φόρος στην αξία αυτών και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής.

2. Ποια είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την υποβολή της δήλωσης;

– Για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, οι συμβαλλόμενοι υποχρεούνται πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου να επιδώσουν κοινή δήλωση ΦΜΑ προς τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

3. Πώς καταβάλλεται ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων;

– Στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ, ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράφει σε αυτήν την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βάσει της οποίας καταβάλλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί. Σε περίπτωση που το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, ο φόρος υπολογίζεται επί του τιμήματος. Στις υπόλοιπες περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ, ο φορολογούμενος καταβάλλει εξ ολοκλήρου το φόρο που αναλογεί με βάση την αξία που δήλωσε.

4. Ποιοι είναι οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΦΜΑ;

– 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%. Για να γίνει κατανοητό αυτό, παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:

α) Ο Α αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 ευρώ. Ο αναλογών φόρος μεταβίβασης θα υπολογιστεί με συντελεστή 8%.

β) Ο Α αγοράζει οικόπεδο αξίας 22.000 ευρώ. Ο αναλογών φόρος θα υπολογιστεί για το μέχρι των 20.000 ευρώ τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω δε των 2.000 ευρώ τμήμα με συντελεστή 10%. Οι ανωτέρω συντελεστές εφαρμόζονται σε μεταβιβάσεις ακινήτων, η φορολογική υποχρέωση των οποίων αρχίζει από τις 23.4.2010 και μετά.

5. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της απαλλαγής από το ΦΜΑ για αγορά πρώτης κατοικίας;

– Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα), εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ή προτίθενται να εγκατασταθούν σε αυτήν το αργότερο εντός δύο ετών από την αγορά.

6. Ποια είναι τα αφορολόγητα ποσά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

– Για αγορά κατοικίας: από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 200.000 ευρώ, από άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική υστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ, από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ ενώ από έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική υστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

– Για αγορά οικοπέδου: από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.000 ευρώ, από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki