Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι : Τι έχουν πεί οι -πιθανοί- εταίροι

Και τώρα ήλθε η ώρα της αλήθειας! Η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είναι πλέον ιδιαίτερα πιθανή και το ερώτημα που ανακύπτει για τους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων είναι τι μπορεί να περιμένει απο τη νέα Κυβέρνηση. Το realestatenews.gr κατέγραψε τις εξαγγελίες που έκαναν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αλλά και των πιθανών της εταίρων για την φορολογία ακινήτων και τις παρουσιάζει. Αυτό που απομένει είναι να δούμε πόσες απο αυτές τις εξαγγελίες θα γίνουν πραγματικότητα και πότε.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου κορυφαίος στέλεχος της ΝΔ δεσμεύτηκε για ένα πακέτο ελαφρύνσεων . Συγκεκριμένα , ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Γιάννης Βρούτσης δεσμεύθηκε για κατάργηση του τέλους ακινήτων από το 2013 και επαναφορά του ΕΤΑΚ με διεύρυνση της φορολογικής του βάσης. Τόνισε επίσης την ανάγκη μείωσης της φορολογίας μεταβίβασης και επαναφοράς του φόρου υπεραξίας, εξορθολογισμού των τεκμηρίων, μείωσης του ΦΠΑ και «παγώματος» των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2015. Την ίδια μέρα , εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης δύο τελών στην ακίνητη ιδιοκτησία, υπέρ του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αντιταχθεί σε μία πιθανή αναδιαρθρωση των τεκμηρίων ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει για το θέμα των αντικειμενικών αξιών που ως γνωστό περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση απο τον Ιούνιο. Τα δύο άλλα κόμματα που πιθανόν να είναι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν συγκεκριμένες θέσεις για την φορολογία. Ειδικότερα εκπρόσωπος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δηλωνε πρόσφατα ότι θα πρέπει να τεθεί τέλος στη φορολογική επιδρομή στην ιδιοκτησία και τόνισε την ανάγκη η φορολογία να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αλλά δεν επεκτάθηκε σε επιμέρους μέτρα φορολογικής πολιτικής.Ανάλογη στάση τήρησε και η Δημοκρατική Αριστεράς. Εκπρόσωπος της , σε πρόσφατες δηλώσεις τόνισε ότι η συζήτηση περιορίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στον περιορισμό των δαπανών και τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση, ειδικά στα ακίνητα, ενιαίου τέλους που θα λαμβάνει υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κρίσιμο τεστ για την φορολογική πολιτική που θα ακολουθηθεί στα ακίνητα απο τη νέα Κυβέρνηση αφού η αύξηση τους ήταν προγραματισμένη γίνει άμεσα.Στα πλαίσια αυτά είναι κρίνεται ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η στάση που θα ακολουθήσει απέναντι στην τρόικα το νέο οικονομικό επιτελείο δηλαδή αν θα επιμείνει στην αναστολή επ αόριστον στην εφαρμογή της δέσμευσης ή αν απλώς θα περιοριστεί σε κάποια ολιγόμηνη παράταση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki