Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι: Τι προτείνουν τα κόμματα

Τις θέσεις των κομμάτων για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας παρουσίασαν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΛΑΟΣ και της Δράσης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΟΜΙΔΑ στα κεντρικά της γραφεία, στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η κοινωνική ομάδα που τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα σήμερα, καλείται να πληρώσει ληστρικούς φόρους πέρα από κάθε πραγματική δυνατότητά τους, και ανέφερε ενδεικτικά το τέλος ακινήτων 2011 – 2012 που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, την επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, δεκαπλάσου από το ΕΤΑΚ, το δεκαπλασιασμό των φόρων κληρονομιάς – δωρεάς – γονικής παροχής, το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης, και την επαπειλούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων των ιδιοκτητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατύπωσαν τις ακόλουθες θέσεις:

-Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύθηκε για κατάργηση του τέλους ακινήτων από το 2013 και επαναφορά του ΕΤΑΚ με διεύρυνση της φορολογικής του βάσης, ώστε περισσότεροι να πληρώνουν από λιγότερα ο καθένας. Τόνισε επίσης την ανάγκη μείωσης της φορολογίας μεταβίβασης και επαναφοράς του φόρου υπεραξίας, εξορθολογισμού των τεκμηρίων, μείωσης του ΦΠΑ και «παγώματος» των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2015.

-Το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης δύο τελών στην ακίνητη ιδιοκτησία, υπέρ του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

-Οι Ανεξάρτητοι ζήτησαν να τεθεί τέλος στη φορολογική επιδρομή στην ιδιοκτησία και τόνισε την ανάγκη η φορολογία να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

-Η Δημοκρατική Αριστερά τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση, ειδικά στα ακίνητα, ενιαίου τέλους που θα λαμβάνει υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.

-Το ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένας μόνο φόρος στα ακίνητα και ζητά να γίνει πραγματική αναστολή του πόθεν έσχες καθώς με το σημερινό καθεστώς παραμένει το ενδεχόμενο δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

-Η Δράση τάχθηκε κατά της επιβολής οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης στην απλή κατοχή περιουσίας η οποία, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Τάχθηκε υπέρ της επιβολής φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση και της καθιέρωσης τέλους για τους Δήμους με βαση το εμβαδόν και όχι την αξία των ακινήτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki