Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Προεκλογικές κουτοπονηριές

Ο προεκλογικός κομματικός ανταγωνισμός «πάγωσε» όλους τους φόρους και τα «χαράτσια» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Προκειμένου να μη διαταραχθεί το πολιτικό κλίμα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (!) θέλουν να πάνε στις κάλπες πριν αρχίσουν να φθάνουν στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή των φόρων στα ακίνητα όπως του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011. Ακόμη και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κάνει πρεμιέρα στις 9 Μαΐου, αφού τότε αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποδοχή των δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ήδη έτοιμα προς αποστολή 270.000 σημειώματα του ΕΤΑΚ του έτους 2009 για την είσπραξη εσόδων περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα εκκαθαριστικά να ταχυδρομηθούν εντός του Μαρτίου, ωστόσο ακόμη βρίσκονται στα συρτάρια της ΓΓΠΣ, καθώς ο γενικός γραμματέας  περιμένει εντολή για να αρχίσει να τα αποστέλλει στους φορολογούμενους. Η αποστολή των «ξεχασμένων» λογαριασμών τους ΕΤΑΚ αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο, ενώ μέσα στο Καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011.

Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα θα αρχίσει να τρέχει κι αυτό μετά τις εκλογές καθώς η διαδικασία παρατάθηκε για το τέλος Ιουνίου ενώ για το το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετατέθηκε η καταβολή τριών φόρων μέσω των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων:

• Του φόρου εισοδήματος έτους 2011. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν «φόρους-φωτιά» μετά τη μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ, την αύξηση έως και 200% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και δωρεές καθώς και την κατάργηση του μπόνους για τις αποδείξεις.

• Της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011.

• Του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Τα ποσά θα είναι αυξημένα καθώς θα κυμαίνονται από 400 έως 500 ευρώ, αντί 300 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.

Επίσης για τον Ιούλιο του 2012, έχει παραταθεί η υποβολή του εντύπου Ε9 του 2012 ενώ μετά τις εκλογές θα υπάρξουν και τα νέα μέτρα που θα επηρεάσουν άμεσα την αγορά ακινήτων, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην Κτηματαγορά και να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και η φορολόγηση των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων ενώ εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης, «ψαλίδισμα» ή και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές και καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους πωλητές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki