Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Καταιγίδα φόρων

Δίμηνο «φωτιά» αναμένεται να είναι το επόμενο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς από το Μάιο αρχίζει καταιγισμός εκκαθαριστικών με φόρους άνω των 2 δισ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν. Πρώτα απ όλα τον επόμενο μήνα με το λογαριασμό της ΔΕΗ όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων, το οποίο φέτος θα πρέπει να εξοφληθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις έως το Δεκέμβριο. Το ειδικό τέλος προσδιορίζεται από την επιφάνεια των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, την τιμή ζώνης, το συντελεστή παλαιότητας όπως αυτά αναφέρονται στον υπολογισμό του ΤΑΠ που υπάρχει στο φύλλο «Ανάλυσης λογαριασμών Δήμου-ΕΡΤ» κάθε διμηνιαίου λογαριασμού της ΔΕΗ. Τα ανωτέρω στοιχεία πολλαπλασιάζονται επί το συντελεστή του ειδικού τέλους, η κλίμακα του οποίου, ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το κάθε ακίνητο, κυμαίνεται από 0,5 ευρώ/τ.μ. έως και 16 ευρώ/τ.μ. Επιπλέον, στο ειδικό τέλος η ηλικία του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη αντίστροφα σε σχέση με όλους τους άλλους φόρους, δηλαδή όχι ως «μειωτικός συντελεστής παλαιότητας», αλλά ως «αυξητικός συντελεστής νεότητας». Αυτό σημαίνει ότι τα νεότερα ακίνητα οφείλουν μεγαλύτερο τέλος σε σχέση με τα παλαιότερα, σύμφωνα με την κλίμακα που ισχύει.

Τα επόμενα Αμέσως μετά ή ταυτόχρονα με το ειδικό τέλος ακινήτων θα αρχίσει η αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων των ξεχασμένων εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ 2009, αλλά και του ΦΑΠ 2010 και 2011. Συγκεκριμένα, με βάση τον προγραμματισμό της ΓΓΠΣ, το ΕΤΑΚ 2009 θα σταλεί σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 50 εκατομ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ). Στη συνέχεια θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογούμενους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki