Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ζητούν φόρο ιδιοκατοίκησης

Νέα φορολογικά βάρη στα ακίνητα εισηγείται στην τριμηνιαία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, υπογραμμίζει στην έκθεση αυτή το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη μέλη, δεν υπάρχει φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης. Τονίζει μάλιστα ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους στα ακίνητα είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, οι τεχνοκράτες υπάλληλοι της Κομισιόν επισημαίνουν, για πρώτη φορά, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβληθεί φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση. Θεωρούν δηλαδή ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η Εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν» όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια (ιδιοκατοικούν), με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο!

Το «όφελος» αυτό προσδιορίζεται από την Εφορία τεκμαρτά, ως ποσοστό 3,5% επί της αξίας κάθε ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα και έχει την πλήρη ονομασία «ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση»! Ο υπολογισμός του «τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση» γίνεται, ειδικότερα, με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τ.μ. της περιοχής του ακινήτου και εν συνεχεία επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου, επί τον «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμη ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ. Σύμφωνα με την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία (άρθρο 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) το «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας. Από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί το μέτρο της επιβολής φόρου στο «τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης», τότε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε δικά τους σπίτια θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα και θα δουν εκ νέου τις συνολικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων τους να εκτινάσσονται στα ύψη!

Συγκεκριμένα, τα ανύπαρκτα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματά τους και, σε κάθε περίπτωση, θα αυξάνουν σημαντικά το ύψος του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που υπόκειται σε φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 10% έως 45%!

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki