Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο στόχαστρο τα αγροτεμάχια

Τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων περιλαμβάνει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ειδικού τέλους ακινήτων. «Θα φορολογήσουμε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων», δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης διευκρινίζοντας ότι θα εξαιρεθούν οι εκτάσεις που ανήκουν σε αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ειδικό τέλος ακινήτων επιβάλλεται μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

ΕΤΑΚ

Στο μεταξύ , με το θεσμό της «πρότυπης δίκης» (διαδικασία-εξπρές) θα κριθούν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι υποθέσεις δύο ιδιοκτητών οικοπέδων, στους οποίους επεβλήθη Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), παρότι προηγουμένως για το οικόπεδο του πρώτου είχε κηρυχθεί αναγκαστική απαλλοτρίωση, ενώ το οικόπεδο του άλλου είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος! Το ΣτΕ έκανε δεκτά τα σχετικά αιτήματά τους και αναμένεται ο προσδιορισμός σχετικής δικασίμου.

Απαλλοτρίωση

Ειδικότερα, στην πρώτη υπόθεση, συνταξιούχος του ΟΓΑ η οποία έχει οικόπεδο 1.242 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε να πληρώσει ΕΤΑΚ για το 2009 ύψους 2.485 ευρώ και έκτακτη εισφορά 10.860 ευρώ. Ομως, το σχετικό ακίνητο από το 1972 χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος και κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση, χωρίς όμως να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα η απαλλοτρίωση αυτή. Οπως υποστηρίζει η προσφεύγουσα, «η επιβολή ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς για το οικόπεδό της, που είναι ακόμη δεσμευμένο, παρά τις δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί υπέρ της και δεν μπορεί να τις προσπορίσει εισόδημα είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Αρχαιολογικός χώρος

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε δύο ιδιοκτήτες οικοπέδου 7.291 τ.μ. στη θέση «Κάστρο» του Πυθαγορείου Σάμου, περιοχή που το 1984 κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος. Με επανειλημμένες αιτήσεις τους έχουν ζητήσει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του οικοπέδου τους είτε με την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης είτε με την έκδοση άδειας δόμησης. Σημειώνεται ότι η αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει προτείνει επτά φορές την απαλλοτρίωση, χωρίς αποτέλεσμα. Παρά ταύτα, τους επεβλήθ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki