Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εκλογές : Θυμήθηκαν τα ακίνητα

Το πολιτικό παιγνίδι με έπαθλο την ψήφο των ιδιοκτητών ακινήτων ξεκίνησε . Πρωταγωνιστές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ , που στα πλάισια της προεκλογικής τους δραστηριότητας ανταλλάσουν κατηγορίες και εξαγγελίες με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία.

Η κοντρά ξεκίνησε την Τρίτη όταν ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, και παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του κόμματος. Οι προτάσεις προβλέπουν:

- Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

- Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

- Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. - Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19%.

- Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες για οποιαδήποτε κατοικία για 3 χρόνια (2011 έως και 2013), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).

- Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

- Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.

- Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.

- Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται. - Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).

- Καθολική καθιέρωση (από 1/1/2013 δια μέσου συμβολαιογράφων) της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας -για πρώτη φορά- ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήλθε λίγες ώρες αργότερα, δια της εκπροσώπου του, η οποία απάντησε  στην ανακοίνωση της ΝΔ περί κατάργησης του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Υποστήριξε ότι , το εν λόγω μέτρο αποτελεί μέρος του ήδη συμφωνημένου και υπογεγραμμένου και από το κόμμα της ΝΔ, μνημονίου με τους εταίρους μας, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως τα έσοδα που προβλέπει, είναι απολύτως κρίσιμο στοιχείο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και η κατάργησή του σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να επιβάλει άλλο ισοδύναμο μέτρο που θα αποφέρει έσοδα για το κράτος, ύψους δύο δισ. ευρώ. «Χάρη στο δύσκολο και αντιδημοφιλές αυτό μέτρο, η κυβέρνηση συγκέντρωσε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ (Οκτώβριος 2011-Μάρτιος 2012) αυτά τα χρήματα κι έτσι το πρόγραμμα εγκρίθηκε, η χώρα δεν χρεοκόπησε, οι περιουσίες των Ελλήνων δεν χάθηκαν», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Η συνέχεια δόθηκε  σήμερα στις τηλεοπτικές οθόνες. Ο κ. Βρούτσης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega, όπου ήταν καλεσμένος ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τα οποία θα αντικατασταθούν από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ μίλησε και για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων για όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ερωτηθείς πως θα καλυφθεί η διαφορά από το ποσό που θα «χαθεί» από την κατάργηση του ειδικού τέλους που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ. Βρούτσης είπε ότι αυτό θα γίνει με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή θα πληρώνουν περισσότεροι και λιγότερα, όπως ανέφερε.

Στην παρατήρηση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι με το μέτρο που προτείνει η ΝΔ, θα πληρώσουν κυρίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων χαμηλής αξίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει. Τέλος, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο και για τη φορολόγησση των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται να φορολογηθεί η αγροτική ακίνητη περιουσία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki