Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι: Τι προτείνουν οι ιδιοκτήτες

Αναστολή επιβολής του ΦΑΠ για όσο διάστημα επιβάλλεται το τέλος ακινήτων, μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1500 ευρώ και των συντελεστών εμπορικότητας, καθώς και δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων προς το Δημόσιο για εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, ενόψει της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, ώστε να μην καταλήξει η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στα νύχια των «κορακιών των πλειστηριασμών».

Οι Πρόεδροι των οργανώσεων των Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, των Δικηγόρων κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, των Συμβολαιογράφων κ. Κώστας Βλαχάκης, των Εμπόρων κ. Βασίλης Κορκίδης, των Κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης, των Κτηματομεσιτών κ. Γιάννης Ρεβύθης έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο της οποίας ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς δήλωσε τα εξής:

*Η καθημερινή νομοθέτηση νέων φόρων, εισφορών, τεκμηρίων, «χαρατσιών», επιθεωρήσεων και πιστοποιητικών, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, και κάθε πραγματική δυνατότητα και αντοχή των ιδιοκτητών να πληρώσουν όσα συνεχώς μεθοδεύονται σε βάρος τους, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των «αντικειμενικών αξιών», αντί για τη σημαντική μείωσή τους.

*Το κύριο χαρακτηριστικό της σήμερα ισχύουσας φορολογίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και ιδιαίτερα της ετήσιας (ΦΑΠ + ΕΕΤΗΔΕ + ΤΑΠ + ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ) είναι το ότι μοιάζει να σχεδιάστηκε έτσι ώστε σύντομα να μην είναι σε θέση να την καταβάλουν οι ιδιοκτήτες της, ώστε να πάψουν τελικά να είναι ιδιοκτήτες! Αυτό καθίσταται ολοφάνερο από την μέχρι σήμερα ακατανόητη άρνηση αναστολής του ΦΑΠ επί όσα οικονομικά έτη ισχύει το ΕΕΤΗΔΕ (2011-2012).

* Η ποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής των φόρων, απειλεί άμεσα με βαριές ποινές φυλάκισης, και μάλιστα με αυτόφωρες διαδικασίες σύλληψης και παραπομπής, τους ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων ακινήτων που δεν θα έχουν να πληρώσουν το ΦΑΠ, μόλις εξαντληθούν και οι τελευταίες τραπεζικές καταθέσεις τους:

*Το τελικό κοινωνικό αποτέλεσμα της επιδρομής θα είναι ο εξανδραποδισμός των ιδιοκτητών ακινήτων, η κατάργηση της μεσαίας τάξης και το ξεπούλημα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας ή η αναπόφευκτη περιέλευσή της στα κοράκια των πλειστηριασμών που καραδοκούν περιμένοντας να πέσουν οι τιμές για να αγοράσουν φτηνά!!!Για να μη συμβεί αυτό, διεκδικούμε το αυτονόητο: Να δοθεί στους ιδιοκτήτες το δικαίωμα της μονομερούς εκχώρησης ακινήτου τους προς το Δημόσιο, για την συμψηφιστική εξόφληση των φόρων τους, ώστε να μην καταλήξουν στους πλειστηριασμούς και τις φυλακές.

* Είναι απολύτως αδύνατο να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012, και το ΕΕΤΗΔΕ, και το ΦΑΠ. Για αυτό και είναι καθαρά εξωπραγματική η αναζήτηση ενός ενιαίου φόρου που το έτος 2013 θα αποφέρει δήθεν τα υποθετικά έσοδα και των δύο φόρων μαζί! Χρειάζεται συνεπώς οπωσδήποτε ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΑΠ, για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 για τα οποία καταβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Διαφορετικά θα υπάρξει πλήρης παύση καταβολής φόρων ακίνητης περιουσίας, αφού δεν θα υπάρχει πλέον ούτε ελπίδα, ούτε λόγος πληρωμής των φόρων αυτών!!!

* Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την ετήσια φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από 1.1.2013 είναι η εξής:

* Η θα διατηρηθεί το ΕΕΤΗΔΕ, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μείωση για τα υπόγεια και τους βοηθητικούς χώρους, καταργούμενου του ΦΑΠ, ή

* Θα καταργηθεί το ΕΕΤΗΔΕ και θα θεσπιστεί μια και μόνη νέα μορφή ετήσιου φόρου χωρίς αφορολόγητο ποσό αλλά με μη βεβαιούμενο ποσό φόρου 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, που να καλύπτει την αξία της πρώτης κατοικίας της οικογένειας των «μη προνομιούχων» πολιτών (100.000€), με τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με φορολογικούς συντελεστές κάτω από το μισό από τους ήδη ισχύοντες στο ΦΑΠ, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

* H πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τις αντικειμενικές αξίες: Μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1.500€ και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Μείωση κατά 50% όλων των συντελεστών εμπορικότητας, λόγω της δραματικής μείωσης έως και εκμηδενισμού της πραγματικής και μισθωτικής τους αξίας. Αυτό σημαίνει ότι για τα ισόγεια καταστήματα και γραφεία σε όσες περιοχές ο συντελεστής εμπορικότητας ισούται σήμερα με τη μονάδα, θα πρέπει να ισχύσει αρνητικός συντελεστής 0,50 γιατί τα ισόγεια αυτά καταστήματα είναι οριστικά εκτός συναλλαγής! Επέκταση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας, κατά δύο ακόμη κλιμάκια (-20%) ώστε να αντικατοπτριστεί η απαξίωση τόσο της αξίας των κτισμάτων, όσο και της γης, στα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν πέσει σήμερα. Καθιέρωση μειωτικού συντελεστή 0,50 για τα κενά-μη ρευματοδοτούμενα κτίσματα. Εξαίρεση των οικοπέδων που είναι εσαεί δεσμευμένα από ΟΤΑ ή Δημόσιο για λόγους πολεοδομικούς, αρχαιολογικούς, δημοσίων έργων κλπ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki