Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ημιυπαίθριοι: Χάος με τα τεκμήρια

Σύγχυση με τα τεκμήρια στις κατοικίες που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις είτε για αυθαίρετα είτε για ημιυπαίθριους. Παρά την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης τα υπόγεια, οι σοφίτες και τα πατάρια εξακολουθούν να υπάγονται στο τεκμήριο διαβίωσης αφού προβλέπεται στο νόμο 4014/2011 περί αυθαιρέτων που ισχύει. Σύμφωνα με το άρθρο 24 για την εφαρμογή του τεκμηρίου στους συγκεκριμένους χώρους λαμβάνεται υπόψη το 50% του τεκμηρίου που ισχύει για τους κύριους χώρους της κατοικίας.

Απο την άλλη,  φέτος  οι ημιυπαίθριοι και οι άλλοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με βάση τη σχετική ρύθμιση δηλώνονται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 Οι ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί και μετατραπεί και τυπικά σε χώρο κύριας χρήσης της κατοικίας θα πρέπει να δηλωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση καθώς λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, της έκπτωσης από το φόρο των τόκων στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας και των τεκμαρτών εισοδημάτων. Πιο συγκεκριμένα οι «τακτοποιημένοι» ημιυπαίθριοι και άλλοι χώροι (υπόγεια, σοφίτες, πάρκινγκ κ.λπ.) δηλώνονται στον πίνακα 5 του Ε1 όχι ως βοηθητικοί χώροι αλλά ως χώροι κύριας χρήσης και προσαυξάνουν τη συνολική επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας και κατά συνέπεια το τεκμήριο διαβίωσης.

Για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. με 30 τ.μ. ημιυπαίθριους χώρους το τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογιστεί για τη συνολική επιφάνεια των 130 τ.μ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, το εισόδημα που προκύπτει βάσει του τεκμηρίου αυξάνεται από 5.700 ευρώ (4.500 ευρώ για τα 100 τ.μ. + 1.200 ευρώ για τα 30 τ.μ.) σε 6.900 ευρώ για τη συνολική επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας. Μάλιστα εάν οι τακτοποιημένοι χώροι δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε9, θα πρέπει να δηλωθούν φέτος.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki