Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Το σχέδιο για τους φόρους

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών από τον προσεχή Ιούνιο, όπως προβλέπει το μνημόνιο, ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και η ενοποίηση ορισμένων φόρων κατοχής είναι οι βασικοί άξονες των αλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί το σχέδιο για την ενοποίηση σε πρώτη φάση σε ένα φόρο, του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα αποδίδει στα δημόσια Ταμεία τουλάχιστον το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ που εισπράττει σήμερα το Δημόσιο, καθώς από το ΕΕΤΗΔΕ τα έσοδα φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο και από το ΦΑΠ τα έσοδα υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα, προωθείται σχέδιο φορολόγησης της κατοχής αγροτεμαχίων, που κατέχει πάνω από το 90% των φορολογουμένων, είτε εντασσόμενα στο νέο ενιαίο φόρο κατοχής είτε φορολογούμενα αυτοτελώς. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των μεταβιβάσεων, οι «αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου», που προβλέπει το μνημόνιο, σημαίνει επανεξέταση όλων των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά και των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Μεταξύ των αλλαγών που συζητούνται είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και η πληρωμή ολόκληρου του φόρου μεταβίβασης, για όσους έχουν εισόδημα από ένα ορισμένο ύψος και πάνω (π.χ. 50.000 ή 60.000 ευρώ), κατά μέσο όρο στην προηγούμενη τριετία ή πενταετία ή και η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να πληρώνεται φόρος από όλους. Σήμερα το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι:

- 200.000 ευρώ, αντικειμενικής αξίας για τον άγαμο.

- 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Στο ίδιο πλαίσιο περιορίζονται ή καταργούνται τα αφορολόγητα όρια για δωρεές, γονικές παροχές και δωρεές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki